“Mi nismo nemoćni, mi smo građani sa svešću i pameću”: Protesti u Beogradu, 26. put. Slobodna zona u Kruševcu…

4
Foto Twitter/milosdjajic

Protesti „1 od 5 miliona“ po 26. put se održavaju ove subote u Beogradu.

Ruta kojom se ove subote kreće protestna kolona polazi od Terazija, gde je počelo okupljanje u tradicionalno vreme od 18 sati kod Terazijske česme, odakle šetnja ide preko ulica Kralja Milana, Resavske, zatim Bulevarom kralja Aleksandra preko Takovske, a protest se završava ispred zgrade Radio-televizije Srbije.

Govornici ove subote su funkcioner Dveri Jugoslav Kiprijanović i glumac Branislav Lečić.

“Vreme je da se na Balkanu podvuče crta i da se kaže da niko neće rat. Građani moraju da se probude. U ime građana koje zastupam, i u ime DS i Saveza za Srbiju, kažem da deklaracija o pomirenju mora da zaživi. Tamo gde nema pomirenja, mi smo njihov materijal za međusobne ratove i tako je u celom regionu. Mi nismo nemoćni, mi smo građani sa svešću i pameću i vreme je da se, pre svega, kroz institucije menjaju stvari”, poručio je Lečić.

Prethodno je Kiprijanović rekao da želi da se pokloni ljudima “koji šest meseci šetaju i pokazuju da se ne plaše”.

“Izguraćemo ovo do kraja, dok im ne vidimo leđa. Šest meseci je prošlo od povrede Borka Stefanovića i krvave košulje, a od tada smo imali paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, napad u Negotinu, napad na Dalibora Stanojevića, napad u Aleksincu…a onda je i vojvoda Šešelj došao ispred Skupštine. Nije mi jasno zbog čega vozač jednog predsednika poslaničke grupe nasrće kolima na poslanike. Pet dana je prošlo od incidenta, niko me do danas nije pozvao da me pita šta se desilo, ni iz policije, ni iz tužilaštva. To su vam institucije danas u Srbiji i tome moramo da stanemo na put”, rekao je Kiprijanović. On je, inače, ovime podsetio na slučaj kada je za grupu u kojoj se i on nalazio Vojislav Šešelj vozaču rekao da ih pregazi.

Inače, prošle subote je najavljeno da će se veliki miting opozicije održati u suboru 8. juna, kada će se obeležiti i šest meseci trajanja protesta.

Danas je “polugodišnji jubilej” obeležen i premeštanjem Slobodne zone u Kruševac, grad u kome su počeli protesti.

Tamo se danas održava protest građana i dela opozicije koja podržava proteste.

U centru Kruševca je uoči protesta otvoren “Muzej naprednjačkog realizma”, a građanima se obraćaju lideri Saveza za Srbiju i ostalih opozicionih stranaka koje podržavaju proteste.

Među govornicima je i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji je u novembru prošle godine pretučen u Kruševcu, što je bio i povod za početak protesta.

“Uvek postoji jedna posebna emocija kada se vratimo u Kruševac posle tog 23. novembra prošle godine, kada je bio napad na nas ovde, i mislim u suštini da je Slobodna zona pokazala da se kreće po Srbiji, odlazi na mesta gde postoji potreba za tim”, rekao je Stefanović za N1.

Kako prenosi N1, predsednik SSP-a Dragan Đilas poručuje da se u poslednjih šest meseci mnogo toga promenilo u Srbiji.

“Energija se pojavila koja ne može da nestane i biće opet na ulicama kad bude bilo vreme. U ovih šest meseci se pokazala vlast kakva je u potpunosti zahvaljujući ovome. Na kraju krajeva, kao posledica protesta, stigao je taj izveštaj Evropske komisije koji vrlo jasno govori ono što mi govorimo”, ocenio je Đilas.

Predsednik Zajedno za Srbiju i kopredsedavajući ujedinjene Demokratske stranke Nebojša Zelenović kaže da je “pobunjena Srbija uspela da pritera Vučića uza zid”.

“Dakle, svi njegovi pokušaji da odgovori na naše mirne, dostojanstvene, građanske proteste dosad nisu uspeli. Pokušao je sa onom suludom kampanjom ‘Budućnost Srbije’ i nije uspeo. Pokušao je sa štrajkom glađu ministara, i nije uspeo. Pokušao je sa blokadom institucija, nije uspeo. Parlament je ukinut, mi se u parlament ne vraćamo.Tražimo poštene i slobodne izbore i hoćemo na takvim izborima da promenimo lošu vlast”, rekao je Zelenović.

4 KOMENTARA

  1. Kazete:”“Mi nismo nemoćni, mi smo građani sa svešću i pameću”. A mi koji ne delimo vase misljenje i stavove sta smo mi, da li nas smatrate za svet drugog reda bez svesti i pameti?

Comments are closed.