Protesti u SAD za bolju kontrolu vatrenog oružja: “Vreme je da se vratimo na ulice”

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

(Beta-AFP) – Očekuje se da hiljade Amerikanaca danas širom SAD demonstriraju za bolju kontrolu vatrenog oružja posle nedavnih oružanih napada i ubistava.

Pošto je srednjoškolac 24. maja jurišnom puškom ubio 19 đaka i dve nastavnice u školi u Teksasu, a nekoliko dana ranije jedan beli 18-godišnjak ubio 10 crnaca u Bafalu, na severoistoku SAD, umnožili su se pozivi za bolje regulisanje pristupa građana vatrenom oružju.

Za danas je planirano nekoliko stotina skupova širom SAD, među kojima i u Vašingtonu.

“Vreme je da se vratimo na ulice”, naveo je pokret “Marš za naše živote” (March for Our Lives), kojeg su osnovale žrtve i preživeli oružanog napada.

U pozivu na demonstracije taj pokret je od građana tražio da “našim izabranim zvaničnicima pokažemo da zahtevamo i da imamo pravo da se naša zemlja oslobodi nasilja od vatrenog oružja”.

Dok ankete pokazuju da je većina Amerikanaca za više ograničenja prodaje vatrenog oružja, većina opozicionih, republikanskih poslanika se tome protivi.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u sredu izglasao propi kojim će se zabraniti prodaja poluautomatskih pušaka mlađima od 21 godine i prodaja šaržera za oružje velikog kapaciteta. Ali skoro da nema šanse da taj propis prođe gornji dom Kongresa, Senat, gde je zbog pravila kvalifikovane većine potrebna podrška deset republikanaca.

Vladajuće demokrate i opozicioni republikanci pregovaraju o nalaženju kompromisnog teksta tog propisa koji bi mogao da okupi potrebnu većinu.