Protesti u Kataloniji zbog zatvorskih kazni za separatiste: Izdat i nalog za Pućdemonovo hapšenje, reagovao i FK Barselona

0
Foto Tanjug-AP

Španski Vrhovni sud osudio je devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava.

Kazne su niže od onih koje je zahtevalo tužilaštvo.

Vrhovni sud Španije podigao je 2018. protiv 13 katalonskih političara.

Vrhovni sud Španije takođe je izdao evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona

Lider španskog regiona Katalonije Kuim Tora zatražio je amnestiju za osuđene Katalonce.

“Zahtevamo slobodu za političke zatvorenike, prognane, zahtijevamo amnestiju kao završnu fazu za sve one koji su krivično gonjeni”, rekao je Tora u televizijskom obraćanju, prenosi N1.

Presudu Vrhovnog suda osudio je i bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon.

“Ukupno 100 godina zatvora… vreme je da se reaguje kao nikada do sada. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju”, tvitovao je Pućdemon, koji u Belgiji živi nakon neuspelog pokušaja secesije.

Nekoliko stotina studenata i državnih službenika započeli su proteste u nekoliko delova Barselone nakon odluke Vrhovnog suda Španije da osudi bivše katalonske lidere.

Demonstranti su blokirali pojedine puteve u Barseloni, a državni službenici su se okupili ispred jedne od zgrada lokalne vlade.

Reagovao je i Fudbalski klub Barselona koji je saopštio da “zatvor nije rešenje”.

“Na isti način kao što pritvor pre suđenja nije mogao da reši sukob, tako ga neće rešiti ni današnje kazne, pošto zatvor nije rešenje. Isključivo politički dijalog je rešenje sukoba u Kataloniji”, navodi se u saopštenju Barselone, preneli su španski mediji.

Fudbalski klub Barselona podržava nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Kamp Nou uvek se mogu videti katalonske zastave.

“Sada više nego pre, klub traži od političkih lidera da predvode proces dijaloga i pregovora za rešavanje ovog konflikta, koji bi trebalo da omogući puštanje osuđenih i političkih lidera. Barselona izražava podršku i solidarnost sa porodicama onih koji su lišeni slobode”, navodi se u saopštenju.