Protesti u Jerevanu: Građani traže ostavku premijera Jermenije zbog sporazuma sa Azerbejdžanom

0
(Beta/Lusi Sargsyan/PHOT)

(Beta) – Veliki broj demonstranata izašao je danas na ulice Jerevana, jermenske prestonice, tražeći ostavku premijera zbog potpisivanja sporazuma sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha.

Jermenska opozicija i njene pristalice traže da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku od postpisivanja mirovnog sporazuma o okončanju šestonedeljnih sukoba oko Nagorno Karabaha, za koji demonstranti tvrde da je “izdajnički”, zbog teritorijalnih ustupaka Azerbejdžanu.

U subotu su opozicione stranke upozorile Pašinjana da će u celoj zemlji započeti akcije građanske neposlušnosti ako ne podnese ostavku do danas u podne. Premijer je odbio da podnese ostavku, uz obrazloženje da sporazum koji je potpisao jeste “bolan”, ali je bio neophodan potez koji je sprečio da ceo region Nagorno-Karabaha pređe u ruke Azerbejdžana.  

Demonstranti su danas privremeno blokirali saobraćaj u raznim delovima Jerevana, glavnog grada Jermenije, i u jednom trenutku blokirali vozove na jednoj od stanica podzemne železnice. Podzemna železnica morala je da se zatvori do daljeg, rekla je portparolka jerevanskog metroa Tatev Hačatrjan za agenciju Asošiejted pres.

Demonstranti su skandirali “Jermenija bez Nikol”, “Nikol, odlazi!”

Slični protesti održani su i u drugim jermenskim gradovima. Policija je uhapsila 81 demonstranta u Jerevanu i sedam u gradu Ararat.

Jermenska apostolska crkva pridružila se danas zahtevima opozicije, njen poglavar je pozvao premijera da podnese ostavku, rekavši da će taj potez sprečiti turbulencije i moguće sukobe sa tragičnim posledicama.

Sporazum su 9. novembra potpisali predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Jermenije Nikol Pašinijan i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je bio posrednik.

Prema tom sporazumu Azerbejdžan je ponovo osvojio veliki deo teritorije koja je bila pod jermenskom kontrolom od početka 1990, gotovo 2.000 pripadnika ruskih mirovnih snaga se raspoređuju u toj oblasti da bi osigurali da će preživeti samoproglašena republika Nagorno-Karabah, umanjena i oslabljena.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500