Protesti u Japanu zbog dešavanja u Mjanmaru: Okupljaju se iseljenici…

0
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko

(Beta-AP) – Više hiljada ljudi iz Mjanmara koji žive u Japanu protestovali su danas u Tokiju protiv vojnog puča koji je izveden u njihovoj zemlji.

Oni su nosili slike uhapšene premijerke Aung San Su Ći i izrazili zabrinutost zbog, kako navode, gubitka ljudskih prava u Mjanmaru.

U Japanu živi više od 33.000 Burmanaca.

Njima se na protestima u znak solidarnosti pridružuju i Japanci, uključujući i predstavnike sindikata, tražeći slobodu za Su Ći.

Oni pozivaju japansku vladu da pre svega kroz sankcije pomogne Mjanmaru da sa vlasti skine vojsku.

Vojska je svrgnula civilnu vladu i premijerku Aung San Su Ći i sprečila poslanike izabrane na nedavnim izborima da održe sednicu novog saziva parlamenta. Aung San Su Ći i drugi visoki članovi njene vlade i partije su u pritvoru.

Vojna hunta predvodjena generalom Min Aung Hlaingom navela je da je bila primorana da deluje zato što vlada Aung San Su Ći nije na odgovarajući način ispitala navode o prevari na izborima prošle godine, kada je njena Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo pobedila.

Izborna komisija navodi da nema dokaza da potkrepe tvrdnje vojske o prevari.

U Mjanmaru već dve nedelje traju masovne demonstracije na kojima gradjani traže oslobadjanje premijerke i smenu vojne vlade.