Protesti u Bugarskoj: “Ponovo barikade na ulicama Sofije, građani traže odlazak Borisova i njegove vlade”

0
Foto: Profimedia

Demonstranti protiv bugarske vlade su u noći između petka i subotu ponovo postavili barikade na ulicama glavnog grada Sofije, nekoliko sati pošto ih je policija uklonila, javlja AFP, prenosi N1.

Oko 5.000 demonstranata okupilo se po kiši u centru Sofije, uz povike “Mafija!” i “Ostavka!”, trećeg dana zaredom, tražeći odlazak konzervativne nacionalističke vlade premijera Bojka Borisova.

Slični protesti organizirani su u još barem pet gradova u unutrašnjosti, pre svega u Varni i u Plovdivu.

Policija je u petak rasterala demostrante, i uklonila njihove šatore i barikade s glavnih raskrsnica u bugarskoj prestonici.

Tada je ministar unutrašnjih poslova rekao da je saobraćaj ponovo uspostavljen “na svim raskrsnicama koje su bile zatvorene” i da se više neće dopuštati ometanje saobraćaja.

Demonstranti su već u petak uveče opet zatvorili tri velike raskrsnice koristeći se gradskim mobilijarom i kantama za smeće kao barikadama.

Načelnik policije u Sofiji Georgi Hadžijev izjavo je u subotu uveče da će policija “preduzeti potrebne mere” i da će se “barikade ponovo ukloniti” kao što su bile u petak ujutro.

Policija je nakon postavljanja barikada u subotu ujutro odlučila da ne interveniše, jer je videla da su demonstranti spremni da uzvrate kockama makadama, kamenjem i bocama, rekao je.

“Svesni smo da žele da nas optuže za policijsko nasilje… Ali odgovaraće oni koji budu kršili zakon”, rekao je Hadžijev.

Već mesec dana hiljade ljudi se okuplja svako veče tražeći ostavku vlade Bojka Borisova kojeg, pošto je gotovo deset godina proveo na vlasti, optužuju za korupciju i za pogodovanje moćnim tajkunima.

U sredu je predsednik koalicione vlade u kojoj učestvuju konzervativci i nacionalisti nagovestio da je spreman da podnese ostavku kako bi dao priliku vladi da izdrži do parlamentarnih izbora u martu 2021, ali mu je vlada već sutradan ponovo pružila podršku.