“Protesti u Americi jasno pokazuju da je rasizam tamo ‘hronična bolest’…”

0
Foto Profimdia

Kina je osudila danas “hroničnu bolest” rasizma u SAD posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja koje je izazvalo velike i često nasilne demonstracije širom SAD.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je danas da protesti u više američkih gradova još jednom pokazuju rasnu diskriminaciju u SAD, ozbiljne probleme nasilnih policijskih mera i hitnost za rešavanje tih problema, prenosi AP.

On je takođe poredio nasilje u SAD-u sa nasiljem koje je prošle godine potresalo poluautonomnu kinesku oblast Honkgong, kao reakcija na širenje uticaja Pekinga.

Džao je rekao da je odgovor SAD na demonstracije protiv policijske brutalnosti na tlu Amerike “školski primer njihovog dvostrukog standarda” koji primenjuju u svetu, prenosi Frans pres.

“Zašto SAD tretiraju kao heroje zagovornike nasilja i takozvane nezavisnosti Honkgonga a nazivaju izgrednicima one koji osuđuju rasizam”, pitao se on. On je rekao da se Kina nada da će SAD očuvati i garantovati prava etnničkih manjina.

Peking smatra da su “strane sile” odgovorne za nerede u Hongkongu i naziva najradikalnije nasilne demonstrante “teroristima”.

U uvodniku objavljenom juče, list vladajuće komunističke partije Global tajms piše da su kineski stručnjaci primetili da bi američki političari mogli “dva puta da razmisle” pre nego što ponovo budu komentarisali događaje u Honkgogu znajući da bi njihove reči mogle da im se vrate kao bumerang jednog dana.

Protesti su šansa za Kinu da ukaže na duple standarde i uzvrati kritiku stranih vlada i zapadnih medija oko njenog ophođenja prema protestima u Hongkongu, prema muslimanskoj manjini Ujgurima u severozapadnoj oblasti Sinđijang i drugim pitanjima ljudskih prava, prenosi agencija AP.

Iran je danas pozvao vladu i policiju SAD da zaustave nasilje protiv sopstvenog naroda u reakciji na proteste širom Amerike zbog smrti Afromerikanca prilikom hapšenja u Mineapolisu.

Kako navodi agencija AP, u Iranu koji je nedavno suzbio demonstracije širom zemlje ubijanjem stotina ljudi, hapšenjem hiljada i prekidom pristupa internetu, državna televizija neprestano objavljuje slike nereda u SAD tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda u rukama policije.

“Američkimm zvaničnicima i policiji. Zaustavite nasilje protiv sopstvenog naroda i dozvolite im da dišu”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je takođe poslao poruku američkom narodu da “svet stoji uz njih” i dodao da je Iran rastužen da vidi nasilje koje je američka policija nedavno pokrenula.

(Beta)