Protesti Poljaka u crkvama zbog zabrane abortusa: Vernici uzvikivali “varvari”

0
(Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski)

(Beta) – Poljski aktivisti za prava žena protestovali su tokom današnjih crkvenih službi zbog usvajanja zakona kojim se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus.

Četvrtog uzastopnog dana protesta zbog novog zakona, aktivisti su došli sa transparentima na mise u nekim crkvama.

Devojka je u jednoj varšavskoj crkvi stala blizu oltara sa transparentom na kojem je pisalo: “Pomolimo se za pravo na abortus”.

Protesta je bilo i u crkvi u Poznanju, na zapadu Poljske, gde su demonstranti uzvikivali “Dosta je”, na šta su im vernici uzvratili sa “Varvari”.

Neki Poljaci na Tviteru navode da ljudi ne treba da unose politiku u crkve, dok drugi kažu da Rimokatolička crkva u Poljskoj učestvuje u politici zahtevom za potpunu zabranu abortusa i podrškom desničarskoj vladi i ekstremno desnim organizacijama u nekim slučajevima.

Protesti su počeli odmah pošto je Ustavni sud Poljske u četvrtak odlučio da je abortus zbog defekta fetusa neustavan. Time je zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.

Kada presuda stupi na snagu, abortus će u Poljskoj biti dozvoljen jedino u slučaju silovanja, incesta ili pretnje zdravlju i životu majke, što su prethodnih godina bili razlozi za oko dva odsto legalnih prekida trudnoće u Poljskoj.