“Protesti obično znače krv…”: Vulin o povlačenju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima

1
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Ministar uhutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je da je upitno da li Evropska unija ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine, nakon što nije odlučnije reagovala na blokade graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Vulin je gostujući na TV Prva naveo da se postavlja pitanje ko je alternativa EU u procesu pregovora, da li o rešavanju krize uopšte treba pričati sa njima, a ponovio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvaničnom Briselu dao rok od mesec dana, nakon čega će se govoriti o nastavaku dijaloga.    

“Ovde se postavlja pitanje da li (premijer Kosova Aljbin) Kurti ne poštuje njih, ili oni ne poštuju sebe. Nas zanima da će se odredbe Briselskog sporazuma ispuniti, ili da nam kažu da od njega nema ništa”

Kako je naveo, za mir su potrebne dve strane, a za sukobe samo jedna, i u vezi s tim, ukazao je da je to Kurti.

Komentarišući svoje prethodne navode, da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen iz procedure kako bi se izbegli sukobi na ulici, Vulin je naveo da su kritike prvo došle “od tačno određenih NVO, za koje se zna da su plaćenici zapada”, kao i da su drugi akteri hteli da to iskoriste za nasilje. 

“Protesti na ulici obično znače krv i obično budu završeni nekim nasiljem. Mislim da je zakon odličan, da je potreban Srbiji. Predsednik je doneo odluku da zakon povučemo, a pokazali smo da ćemo mi učiniti sve da Srbija bude stabilna zemlja”, rekao je ministar.

On je naveo i da velike tehnološke kompanije, poput Gugla, u svakom trenutku poseduju obilje informacija o korisnicima mobilnih telefona, da se “elitisti iz NVO” ne bune kada daju biometrijske podatke za putovanje u London, a da je Nacrt zakona trebao da skrati period nalaženja osumnjičenih za krivična dela.

“Najbolje da ništa ne regulišemo, pa da svako može da radi šta hoće. Način na koji policija obrađuje podatke je u skladu sa propisima, između ostalog je to uređeno i podzakonskim aktima. Sada policijski operativci ručno pretražuju snimke kamera, što traje danima, a ovako bi počinioca krivičnog dela mogli da ga pronađemo za nekoliko minuta”, rekao je Vulin.

1 KOMENTAR

Comments are closed.