Danas je u Beogradu održan protest povodom treće godišnjice rušenja objekata u Savamali.

Građani su se okupili ispred zgrade Geozavoda na protestu pod nazivom „Za grad bez fantoma na vlasti“, koji je organizovala Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

Sa kamiona na kojem je transparent „Solidarnost“ puštala se muzika, a okupljeni su nosili transparente „Jedan od pet miliona“, „Ne davimo Beograd“, „Čiji grad?“, „Beograd je naša zajednička kuća i dvorište“, zastave Grada Beograda i duginih boja. 

Nakon govora i okupljanja ispred zgrade Geozavoda, građani su se uputili ka Skupštini Grada. Ispred skupštine otrkiven je spomenik bivšem gradonačelniku Beograda Siniši Malom i aktuelnom gradskom sekretaru Goranu Vesiću.

Printskrin/FB/NDMBGD

Na spomeniku Siniša Mali drži bager, a Goran Vesić gondolu.

Organizatori su naglašavali da imaju podršku brojnih organizacija i sindikata, kao i „Lokalnog fronta“ i udruženja iz gradova širom Srbije. Među okupljenim građanima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić.

„Ono što se dešava u Beogradu problem je cele Srbije“, jedna je od poruka koje su poslate sa ovog skupa.

Teme o kojima se govorilo na skupu bile su u vezi sa događajima iz Savamale od pre tri godine, ali su govornici veliku pažnju posvetili i današnjem stanju u Beogradu – „radovima na trgovima, raskopanim ulicama i postavljanju gondole“.

Oni su istakli da je to „dugotrajni proces koji je počeo pre tačno tri godine u Hercegovačkoj ulici“.

„Kažu da mentalni provincijalci kada dođu na čelo grada uništavaju sve na šta naiđu – ubijaju grad, trgove, parkiće, sva mesta na kojima se ljudi susreću i razgovaraju. Oni na tom mestu grade svoje kič verzije grada koje mogu da razumeju“, rekao je Zoran Stojiljković, ispred sindikata „Nezavisnost“.

On je dodao da bi u Srbiji trebalo napraviti institut za demokratske standarde i političku odgovornost.

Tokom protesta održan je i minut ćutanja za preminulog Slobodana Tanaskovića, čuvara srušenog objekta u Hercegovačkoj ulici. On je nekoliko nedelja nakon incidenta primljen na VMA u predinfraktnom stanju, a posle nekoliko dana je preminuo.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. 

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. Komentara

 1. Ne šalim se!
  24. aprila 2019. 19:14

  re: KO JE NEPOZNATA LIČNOST: Nek se pojavi neko ko zna ko je ruško, pa makar sa fantomkom na glavi! Vlastita imena i nadimci pišu se velim početnim slovom!

  1. Dario
   26. aprila 2019. 00:36

   Kako da se to ne sazna u danasnje vreme,neko srusi i rusi zgrade i kuce a drzava nezna ko je i nije nikog uhapsila.ovo su lose bajke cini mi se

 2. www.mbt66.eu
  24. aprila 2019. 19:36

  KO ZNA KO JE RUŠKO?: Ko se prvi javi dobije bestplatan digitalni šaljivi komentar!

 3. Jovan
  26. aprila 2019. 13:11

  Rušiti im i oduzeti sve oteto,naotimali i nagrabili su se posle petog oktobra i kad im neko uzme delić toga onda je to nepravda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.