Protest za čistiji vazduh: Da se poštuje već postojeći Zakon o kvalitetu vazduha

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

 (Beta) – U centru Beograda, na Terazijama na protestu za čistiji vazduh danas se okuplio više stotina gradjana, a skup je, posle šetnje, završen ispred zgrade vlade Srbije.

Protest, po redu četvrti, organizovala je grupa gradjana Eko straža, prenela je televizija N1.

Za razliku od prethodnih okupljanja, organizatori su izdvojili samo jedan zahtev –  da se poštuje već postojeći Zakon o kvalitetu vazduha.

To podrazumeva obaveštavanje javnosti o vrednostima zagađenja vazduha na adekvatan način – putem lokalnih televizija u trenucima kada je vazduh zagađen.

Podazumeva i konstantno praćenje indeksa kvaliteta vazduha na Prvom programu Radio-televizije Srbije i da se u okviru informativnih emisija redovno podnose izveštaji.

Na protestu su govorili ljudi iz različitih krajeva Srbije a muškarac iz Valjeva je rekao da je vazduh u tom gradu prekomerno zagadjen više od 150 dana u toku godine.

Govornica iz Gornjeg Milanovca je kazala je da oni u tom gradu udišu prekomerno zagadjen vazduh svaki dan, ali da podaci govore drugačije jer se ne meri količina pM 2.5 čestica.

Govornica iz Šapca je rekla je da je stanje u tom gradu katastrofalno, te dodala da je u Šapcu vazduh zagadjen više od sedam meseci u toku godine.

Okupljeni su potom krenula u šetnju ka Skupštini Srbije, gde su na kratko zastali, a obratila im se i gošća iz Novog Sada, koja je rekla da je i taj grad veoma zagađen.

Navela je primer novogodišnje noći u kojoj je koncentracija PM čestica bila preko 300, te dodala da je naselje Klisa najzagadjenije zbog deponije.

Predstavnik  Eko straže Bojan Simišić je rekao  da Srbija mora mnogo da radi kako bi dostigla čak i nivo zagadjenja koji imaju najgore zemlje EU – Bugarska i Poljska

Oceno je da Srbija, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom čini ekološku crnu rupu Evrope.

Nakon toga okupljeni su se uputili do zgrade vlade Srbije, gde je protest i završen.

Medju okupljenima na protestu su bili i direktor “Kreni-promeni” Savo Manojlović, novinar i kandidat za predsednika Srdjan Škoro i Dobrica Veselinović iz “Ne davimo Beograd”.