Protest u Podgorici: “Svi znamo protiv koga je narod glasao…”

0
Foto Printscreen/Vijesti

(Beta) – U Podgorici se večeras održava novi protest protiv najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi i mogućeg formiranja manjinske vlade.

Okupljeni su krenuli od Hrama Hristovog Vaskrsenja u šetnju gradom. Skandirali su “Izdaja, izdaja” i “Uzeo si pare Dritane”. U prvom redu veliki transparent “Ustaj narode, glasove kradu za DPS vladu” i veliki krst.

Medju okupljenim su poslanici Demokratske Crne Gore i ministri blisku premijeru Zdravku Krivokapiću – ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je ustala Crna Gora u odbranu Ustava i izbora gradjana.

“Oni imaju samo jedan cilj – da ponize one koji su doveli do promena. Narodni izdajnici, navikli smo na vaše planove. Ovaj put ćemo mi iznenaditi vas i Crna Gora koja je ustala”, poručio je on.

Znaju, dodaje, kako se pobedjuje DPS i kriminalni planovi i njihovi sateliti.

“Pobedićemo ih opet i opet to dugujemo Crnoj Gori. Oni ne znaju koga je narod glasao, ali svi znamo protiv koga je narod glasao. Mi se njih ne plašimo, kalili smo se u borbi i u njoj ćemo pobediti”, kazao je on.

Moguće obaranje Krivokapićeve vlade pokrenulo je proteste pristalica dela partija vladajuće većine, okupljene oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i premijera Krivokapića.

Najjači savez unutar vladajuće većine, Demokratski front, za sada se uglavnom drži po strani i ne učestvuje na protestima.

Lideri DF su, medjutim, saopštili da će organizovati proteste ukoliko Socijalistička narodna partija (SNP) napravi bilo kakav dogovor sa Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Djukanovića.

DPS je saopštila da će podržati inicijativu za smenu vlade Krivokapića a mesecima unazad se spekulise da je dogovoreno da oni podrže manjinsku vladu u koju bi, pored URA Dritana Abazovića i manjina, ušla i SNP.

SNP je bitan jer ukoliko obezbede njihovu podršku imaju 49 od 81 poslanika u parlamentu, koliko je potrebno za imenovanja u sudstvu i tužilaštvu, što je uslov za napredak u pregovorima sa Evropskom unijom. 

Srpska pravoslavna crkva, kojoj je blizak Krivokapić i većina ministara, saopštila je da ne podržava formiranje manjinske vlade.

Nakon što su opozicioni poslanici predali novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, Krivokapić je podneo inicijativu za skraćenje mandata skupštini kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori. 

Rasprava u parlamentu zakazana je za 4. februar, a Socijalistička narodna partija najavila je da će se do tada izjasniti o mogućem ulasku u manjinsku vladu sa Abazovićevim Gradjanskim pokretom URA.