Protest u Novom Sadu: Traže ostavku policajca koji je pretukao autističnog mladića

0
Novi Sad, 16.07.2020. / (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras ispred zgrade u kojoj se nalazi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog policijske represije i torture na građanskim protestima.

Građani su se okupili ispred novosadske palate pravde na poziv fejsbuk grupe “Protiv diktature i sistema Novi Sad‎” u kojem je navedeno da se tužilaštvo nije u roku od tri dana izjasnilo povodom brutalnog prebijanja mladića na biciklu za vreme protesta u Novom Sadu 8. jula u Ulici Modene.

Oko 200 građana okupilo se 16. jula na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice u naselju Detelinara u kojoj radi inspektor koji je 8. jula za vreme protesta pretukao dečaka sa smetnjama u razvoju.

Organizatori današnjeg okupljanja naveli su da se “borba za istinu i pravdu nastavlja jer je za sada krivična prijava podneta samo protiv jednog policajca, a u napadu na mladića ometenog u razvoju, kako i snimci pokazuju, učestvovala su njih trojica”.

“Moramo da tražimo da takvi ljudi budu procesuirani brzo i efikasno, ali to se neće desiti ako mi ne budemo na ovakav način vršili pritisak. Što je manje policije na našim ulicama, to smo bezbedniji”, rekao je okupljenima Nemanja Pantović.

Organizatori su danas naveli da je 17. jula Policijska uprava Novi Sad saopštila da su mladića pretukla “nepoznata lica”, a da je nekoliko sati nakon toga u drugom saopštenju MUP-a Srbije navedeno da je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo krivični postupak protiv inspektora Slobodana Drmanca.

Građani su danas ponovili zahteve koje su izneli 16. jula, a jedan od njih je ostavka i procesuiranje inspektora koji je pretukao dečaka, ispitivanje svih slučajeva upotrebe prekomerne sile policijskih službenika, njihove smene i sudsko procesuiranje.

Takodje traže puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osudjeni pod lažnom optužbom i sa lažnim svedočenjima policajaca.

Treći zahtev koji su istakli odnosi se na preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo, kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije korona virusa.

“Tražimo da se, u ovom teškom momentu kroz koji zemlja prolazi, novac iz policije prebaci u zdravstvo kako bismo mogli da platimo naše zdravstvene radnike. Nećemo da plaćamo policiju koja nam razbija glave, hoćemo da plaćamo ljude koji nas leče”, poručio je Pantović.

(Beta)