Protest u Loznici: “Marš sa Drine…”

0
(BETAPHOTO/Zelena patrola/DS)

(Beta) – Nekoliko desetina gradjana i članova ekoloških pokreta i organizacija okupilo se danas ispred Skupštine grada Loznice na protestu povodom sednice na čijem je dnevnom redu predlog da projekat “Jadar” bude uvršten u Prostorni plan grada.

Okupljeni su poručili da će svako ko ne odbije mogućnost izgradnje rudnika litijuma biti smatran “partnerom na tom projektu”.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je okupljenima da samo gradjani udruženi mogu da “oteraju” Rio Tinto iz Srbije.

“Oni mogu da izglasaju šta hoće i zato pozvamo sve ljude da budu spremni, da čitava Srbija bude sprmena kada dodje vreme ovde za akciju”, naveo je Jovanović.

Predstavnik pokreta “Ne davimo Beograd” Radomir Lazović izjavio je da je Rio Tinto loš projekat i ideja koja će samo investitoru ostaviti profit.

On je naveo i da bi rudnik litijuma ostavio ogromne posledice po zdravlje ljudi, ali i sam život.
Predsednica Udruženja “Zaštitimo Jadar i Radjevinu” Marija Alimpić rekla je agenciji Beta da je pre dva dana Vlada Srbije najavila izmenu Prostornog plana posebne namene, zbog čega je besmisleno usvajati Prostorni plan opštine Loznica u delu koji se odnosi na otvaranje rudnika litijuma.

“Neki pokreti su tražili da se odluka o prostornom planu opštine skine sa dnevnog reda i odloži dok ne bude završena izmena Prostornog plana posebne namene, a naše udruženje traži da se ne odlaže već odbije”, rekla je Alimpić.

Ona je kazala da zna da su odbornici Srpske napredne stranke (SNS) koji čine većinu u Skupštini Loznice “dobili nalog da izglasaju prostorni plan sa planiranim rudnikom litijuma, ali da apeluje na njihovu savest da ne dozvole njegovo otvaranje zbog moguće ekološke katastrofe”.

“Apelujemo na savest odbornika da odbiju Prostorni plan sa predvidjenim rudnikom jer vlast će proći, a ostati rudnik koji će uništiti budućnost gradjana”, rekla je Alimpić.

Koordinator pokreta Koalicija za održivo rudarstvo Srbije Zvezdan Kalmar rekao je agenciji Beta da najavljena izmena Prostornog plana posebne namene i da je besmisleno donositi Prostorni plan opštine koji je dokument nižeg reda.

“Prostorni plan posebne namene donet je prošle godine nezakonito jer još nije uradjena Studija o uticaju rudnika na životnu sredinu što je preduslov za donošenje tog dokumenta”, rekao je Kalmar.

On je rekao da Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto pravnim nasiljem žele da obezbede dozvole za otvaranje rudnika litijuma.

Na protestu su i predstavnici Podrinjskog antikoruptivnog tima “Pakt”, udruženja meštana “Ne damo Jadar”, kao i predstavnici Otvorene gradjanske platforme “Akcija” Nebojše Zelenovića, predsednika pokreta “Zajedno za Srbiju”. 

Okupljeni nose dva velika transparenta “Rio Tinto, marš sa Drine” i “Nema referenduma”.

Nose i transparente: “Nećemo rudnik, hoćemo zdrav vazduh”, “Vama litijum, nama otrov”, “Ne damo vam zemlje i reke”, “Srbija se danas u Loznici brani” i druge.

Sa razglasa su se čule pesme “Tamo daleko” i “Marš na Drinu”.
Kompanija Rio Tinto 2017. godine potpisala je Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa implementacijom projekta “Jadar” o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice koji treba da omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa kako bi se omogućio efikasniji razvoj projekta kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom.

Rio Tinto se od 2004. godine bavio istraživanjem tog područja i pronašao jedinstven mineral jadarit iz kojeg se izdavaja litijum koji služi za proizvodnju baterija za električne automobile.

Ta britansko-australijska kompanija angažovala je nekoliko desetina stručnjaka koji rade Sudiju o mogućem uticaju rudnika na životnu sredinu koja bi prema najavama trebalo da se završi do kraja godine i ona je preduslov za donošenje odluke o otvaranju rudnika.