Protest, skup ili proslava: Šta će se događati u subotu nakon povlačenja Zakona o eksproprijaciji?

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tokom jučerašnjeg dana veliki broj informacija kružio je u vezi sa Zakonom o eksproprijaciji, a nakon što je Zakon i povučen, ostalo je neodgovoreno pitanje – da li će u subotu biti protesta i ako ih bude ko će se okupiti i sa kojim zahtevom?

Nikola Arsić iz pokreta Kreni-promeni rekao je da prihvatanje zahteva demonstranata za povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu predstavlja pobedu građana.

Na pitanje da li je trenutak za slavlje, pošto je pokret Kreni-Promeni najavio proslave u subotu u 14 sati ako se sprovedu zahtevi, Arsić kaže da se neće slaviti, nego da će biti organizovan skup.

„Na tom skupu ćemo predstaviti neke dalje korake“, rekao je on.

Na pitanje da li dolazi do raskola između pokreta Kreni-Promeni i Ekološkog ustanka, koji je najavio nastavak protesta sa ciljem „proterivanja“ kompanije Rio Tinto iz Srbije, Arsić kaže da „ne vidi neko sastavljanje, da bi bilo raskola“.

„Mi sada možemo da dodajemo zahteve od subote do subote, ali bi se energija na taj način iscedila, kao u slučaju 1 od 5 miliona“, rekao je on.

Podsetimo, juče je Savo Manojlović za Nedeljnik govorio o tome da li će biti protesta ili, kako je rekao, “proslave”.

“Ukoliko Skupština bude formalno pravno usvojila izmene zakona o referendumu do petka, u 14h u subotu proslava na Trgu. Ako ne usvoje, u 14h u subotu Gazela i protest”, rekao je Manojlović.

Podsećamo, Vlada Srbije iz skupštinske procedure povukla je Zakon o eksproprijaciji, nakon što ga je parlamentu vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, Vlada je odlučila da izmeni i Zakon o referendumu i to u onim odredbama koje su zahtevali demonstranti.

U novom broju Nedeljnika, koji je od danas u prodaji, objavljena je velika analiza kakve bi političke posledice mogle da izazovu blokade građana i da li bi i na koji način to moglo da uzdrma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na svim kioscima i na Nstore.rs