Protest podrške Rusiji u centru Beograda

0
Beta/(AP Photo/Sue Ogrocki, File)

(Beta) – Više stotina građana okupilo se večeras ispred spomenika Caru Nikolaju Drugom u centru Beograda, da iskažu podršku ruskom narodu i protest zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Skup je organizovalo nekoliko desničarskih organizacija, a građanima se obratio jedan od organizatora, poznat kao vođa takozvanih “Narodnih patrola” Damnjan Knežević.

On je poslao poruku Si-En-En-u (CNN), Bi-Bi-Bi-ju (BBC) i RTS-u, “da je rusofobija u Srbiji statistička greška” i da je “svakom Srbinu Rus brat”.

“Koliko god nas pritiskali sankcijama, nas 1992, a 2022. Rusiju, koliko god nas napadali i nudili svetlo, sve je to kap u moru za jednu slovensku dušu”, rekao je Knežević i dodao da “nema tog Srbina koji će Rusiji i Belorusiji uvesti sankcije”.

Profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović rekao je da su se ljudi okupili ne samo da podrže ruski narod, već i da podsete da već 14 godina Rusija ne dozvoljava da takozvano Kosovo uđe u UN.

“Već sedam godina Rusija ne dozvoljava da britansko-američki narativ o Srebrenici prođe kroz UN. A kako im je vratio ovaj gospodin na Andrićevom vencu? Zabio im je nož u leđa i glasao za osudu Rusije, to je uradio Aleksandar Vuić i niko drugi”, rekao je Mirović.

On je naveo da Vučić ima svoje probleme – “Velju Nevolju i Cvijana (Vladimira)”, ali da “ne sme da drži Srbiju kao taoca zbog svog kriminalnog okruženja”, i istakao da ovaj skup služi kao opomena “da Vučiću ne padne na pamet” da uvede sankcije Rusiji posle izbora.

Na skupu je govorio i lider desničarske organizacije Obraz Mladen Obradović, koji je rekao da “Rusija oslobađa čitav svet od Nato pretnji” i da je danas “Putin pokazao ko je najjači i najhrabriji državnih na svetu”.

Skup je počeo himnama Srbije i Rusije, građani nose ruske i srpske zastave i uzvikuju “Rusija, Rusija”, “Srbi i Rusi braća zauvek”, “Izdaja, izdaja” i “Vučiću Šiptaru, izdao si Srbiju”.

Građani su uzvikujući parole Rusiji krenuli u šetnju do ruske ambasade.