Protest na Karaburmi: Građani traže ispitivanje odgovornosti sudije…

0
Printscreen/YouTube/Glas Javnosti

(Beta) – Gradjani koji protestuju u ulici Marijane Gregoran na Karaburmi, zatražili su danas od ministarke pravde Maje Popović i nadležnih institucija da utvrde odgovornost i sankcionišu sudiju koja je pustila da se brani sa slobode osumnjičeni za saobraćajnu nesreću na tom mestu u kojoj je nastradao dečak.

U saopštenju grupe “Pravda za Stefana” navedeno je da je od ministarke pravde, Odeljenja za nadzor u pravosudnim organima u tom ministarstvu i nadležnih institucija, zatraženo da preispitaju profesionalnu odgovornost sudije koja osumnjičenom nije odredila pritvor.

Kako se dodaje, u slučaju da odgovornost postupajuće sudije bude utvrdjena, zatraženo je da ona bude razrešena sudijske funkcije i da joj se trajno zabrani rad u pravosudju.

Ta grupa gradjana ocenila je da je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmila Djerić donela “sramnu odluku” kada je pustila osumnjičenog Lazara G. da se brani sa slobode, i time dovela do “posledično velikog uznemirenja gradjana Srbije”.

Gradjani traže i da se preispita tačnost informacije koja se čula medju okupljenima na protestu na Karaburmi, da se osumnjičeni i sudija lično poznaju više od deset godina.

Ukoliko je tačna informacija o ličnom poznanstvu osumnjičenog i sudije, hitno da utvrde zakonsku odgovornost sudije koja se u tom slučaju nije sama izuzela iz postupka, iako je bila dužna da to uradi na osnovu zakona, te da joj izreknu adekvatnu sankciju, navodi se u zahtevu ministarki.

Vozač Lazar G. osumnjičen je da je u nedelju uveče automobilom na pešačkom prelazu naleteo na devetogodišnjeg dečaka koji je kasnije preminuo, i teško povredio njegovog oca i brata od četiri godine, a zatim pobegao s mesta nesreće.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, na kom se osumnjičeni branio ćutanjem, tražilo pritvor do 30 dana, ali je on pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta.