Završen protest na Cvetnom trgu zbog grafita Ratku Mladiću: U blizini skupa se nalazila grupa članova Levijatana…

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Protestni skup “Mural mora pasti”, koji organizuje više organizacija civilnog sektora, zbog grafita sa likom nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na zgradi u Njegoševoj ulici završen je nakon manje od sat vremena, nešto pre 19 časova, na Cvetnom trgu u Beogradu.

 Na trgu su se okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara.

„Ovo je nastavak borbe da u zemlji vlada zakon, a ne pravo jačeg, nastavak otpora što su nam deo Vračara okupirali desničari i oni određuju ko će da prođe i dal će da se kreće ili neće. Naš najveći problem je šta i koga štite, sliku i mural Mladića“, rekao je jedan od govornika na protestu.

Pavle Bihali iz pokreta Levijatan viđen je nedaleko od mesta na kom se organizuje protestni skup, dok su “ostalim mladićima” u njegovom okruženju “pokrivena lica”, preneo je N1.

Dodaje se da oni sve vreme skanidaju Ratku Mladiću.

Kada je na skup došla aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i njoj su skandirali, a dve grupe razdvaja manji kordon policije.

Podsećamo, nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti grafit posvećen Ratku Mladiću, Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju. Dok ministar Aleksandar Vulin navodi da je skup zabranjen zbog bezbednosnog rizika, Inicijativa tvrdi da država i ovog puta “štiti i brani ratne zločince”.

Aida Ćorović je privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na grafit Ratka Mladića, da bi onda dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na grafit.

Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa grafit i od tada svakog dana neko „čuva“ grafit.

1 KOMENTAR

Comments are closed.