Protest ispred Vlade u Podgorici zbog Temeljnog ugovora sa SPC

0
(BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica)

(Beta) – Par hiljada građana okupilo se večeras ispred zgrade Vlade Crne Gore na protestu protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Na protestu je saopšteno da ovaj, treći po redu skup protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, nije “anticrkveni” i “antisrpski”, već je “jasno upozorenje premijeru Dritanu Abazoviću i njegovoj Vladi da je neprihvatljiv ugovor sa bilo kojom verskom zajednicom koji je štetan po Crnu Goru i sve njene građane”.

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković kazao je da su se okupili ispred Vlade kako bi “onima koji donose odluke poručili da je više od 80 odsto građana ove zemlje za pristupanje Evropskoj uniji i da to treba koristiti kao vodeći potencijal da se osnaži društvena kohezija i bolje razumevanje”.

“Zato je neprihvatljiva, štetna, pogubna bilo koja prikrivena ili sakrivena agenda umesto briselske. Namera da se ozbiljan deo nacionalne istorije i kulturne baštine, koja pripada na ponos svima, prepusti i preda nekome izvan ove zemlje, koji će je dalje zloupotrebljavati za političku, ideološku i kulturološku dominaciju nad drugima, nije evropska agenda. Društveno isključivanje bilo koga, pa i onih koji se osećaju etničkim Crnogorcima, nije evropska vrednost”, poručio je Zeković.

Organizatori traže da se “umesto navodno crkvene agende osnaži briselska agenda, a zemlja povede, snažnije nego ikada do sada, ka EU” i ističu da usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC u ovom trenutku i sa predloženim sadržajem “nije potreba crkvene zajednice već potreba režima u Beogradu da dominira regionom”.

“Ne želimo da jedna po jedna crnogorska vlada pada zbog tzv. crkvene agende. Ukoliko ovako nastavimo u zemlji ćemo imati više sveštenika, popova, nego mladosti koja će spas i budućnost tražiti u zemljama EU i naprednog sveta. Umesto biznis sektora društvom će dominirati crkvena ekonomija, a crkva postati i najuspešnije preduzeće”, ocenili su organizatori.

Okupljeni građani nose nacionalna obeležja, crnogorske zastave, te obeležja EU i NATO, a transparentima oštro kritikuju premijera Dritana Abazovića koji se snažno zalaže za usvajanje nacrta ugovora na sutrašnjoj sednici vlade.

“Abazović-izdaja. Abazoviću, odgovaraćeš za svoja nedela, za diskriminaciju crnogorskog naroda… Temeljni ugovor, temeljna izdaja. Otvoreni Balkan-Velika Srbija”, neki su od transparenata sa protesta.

Protestu prisustvuje poslanica Socijademokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, nekadašnji predsednik Liberalnog saveza Crne Gore i predsednik Saveta Građanske inicijative “21.maj” Miodrag Živković, nevladini aktivisti.

Najava potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC podigla je političke tenzije u Crnoj Gori. Protiv potpisivanja ugovora je deo vlasti, veliki deo nevladinog sektora i značajan deo javnosti. Oni smatraju da je ugovor u sadržaju koji je predložen “neprihvatljiv”, da nije u potpunosti usklađen sa propisima i prilagođen sekularnom i građanskom karakteru države. Protivnici smatraju da proces izrade tog dokumenta nije bio transparentan.

Premijer Dritan Abazović je jutros imao konsultacije sa liderima partija iz vlasti oko Temeljnog ugovora, a večeras je saopštio da će vlada na sutrašnjoj sednici doneti odluku o tome da li će glasati o nacrtu Temeljnog ugovora sa SPC.