Učenici Gimnazije u Lebanu danas su započeli sa štrajkom ispred škole pošto im je direktor Draga Đorić zabranio da otputuju na Pozorišne susrete učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu.

Kako prenosi Jugmedia, tridesetak učenika, članova gimnazijalske grupe „Teatar“ počeli su protest oko 11 sati. Svemu je prethodila prava drama jer je o zabrani direktora raspravljao Školski savet, koji se od svega ogradio, a učenike dva puta izbacivao sa sednice.

Posle sednice Školskog saveta, učenici su se sa svojim profesorom srpskog jezika Dušanom Blagojevićem koji ih priprema za takmičenja, uputili do opštine za pomoć. Oni su obećali da će celu predstavu odigrati u školskom dvorištu.

„Opštinari su nas razumeli, ali su rekli da ne mogu pomoći i da će direktor zbog ovog čina najverovatnije biti smenjen. To u ovom trenutku nama ništa ne znači jer mi nemamo putni nalog, pa sam bio primoran da organizatorima u Kragujevcu javim da ne dolazimo“, kazao je Blagojević.

„Na ovaj način zabranjena je sloboda mišljenja i sloboda izražavanja, zabranjene su vannastavne aktivnosti, a da apsurd bude veći mi smo na tom takmičenju tri puta pobeđivali i sa našim predstavama učestovali na međunarodnim takmičenjima“, kaže za Jugmediu učesnik predstave Vuk Cvetković.

Direktor škole Dragan Đorić, takođe profesor srpskog jezika, prethodno je kazao Jugmedii da po zakonu ne može da dozvoli odlazak na takmičenje jer profesor Blagojević nije na vreme dostavio školi zahtev da bi se prijavili za učešće.

„Zahtev je kasno dostavljen, probijen je rok za prijavu. On je, doduše sam prijavio takmičenje na šta nema pravo jer ne konkuruše profesor već škola“, istakao je direktor Đorić.

Ekipa „Teatra“ je sve nade polagala u odluku Školskog saveta koji je sazvan rano jutros.

„Medutim, Školski savet se ogradio uz obrazloženje da direktor treba da odluči o tome, a direktor je članovima Saveta obrazložio prethodno da nije dozvolio odlazak na predstavu zato što bi njome obrukali školu. Predstava, naime, traje 1,10 minuta, u prvih 10 minuta interpretira se deo teksta iz knjige Jasminke Petrović „Seks za početnike“, koja je pisana za mlade, nagrađena od „Politikinog zabavnika“ i prevedena na nekoliko svetskih jezika, a drugi deo predstave je „Mrtvo more“ Radoja Domanovića“, priča profesor Blagojević.

Posle sastanka Školskog odbora, učenici sa profesorom imali su žestoku raspravu u školskom hodniku i sve to snimali mobilnim telefonom.

„Mi ćemo od danas bojkovati redovnu nastavu, doneli smo odluku. Ne znamo možemo li nešto promeniti i uopšte otići na takmičenje, ali u školu ne idemo dok se ne smeni direktor škole jer je upravo on ovom zabranom urušio ugled škole“, odlučni su oni.

Inače, ova zabrana je usledila posle skandala s pesmom „Seljenje duše“ kojom je nedavno učenik četvrtog razreda Gimnazije iz Lebana pobedio na Okružnom takmičenju recitatora, a kome je upravo profesor Blagojević bio mentor.

Kolege iz Gimnazije Vlasotince oglasile su se tim povodom sa saopštenjem da je reč o neprimerenom pornografskom sadržaju bez ikakve umetničke vrednosti, pa se ovdašnja javnost ubzburkala i podelila na one koji podržavaju i one koji osuđuju recitovanje te pesme pred osnovcima svih uzrasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.