Prosuli zemlju i vodu ispred Skupštine grada: Bastać i aktivisti SzS kažu da su pokazali kako vlast popločava grad

0
Foto: Tanjug

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać i aktivisti Saveza sa Srbiju prosuli su zemlju i vodu na ulazu u Skupštinu Beograda, preneo je N1.

Oni time, kako su rekli, ilustruju način na koji se popločava centar grada.

“Ovim činom prosipanja blata skrećemo pažnju onima koji sede u Skupštini grada a nikada nisu izašli ni na jedno gradilište, kako danas izgleda Beograd. Ulice su raskopane, Trg Republike je propao već posle 10 dana iako je koštao deset miliona evra, invalidi ne mogu da se kreću po centru a preduzetnici hoće da zatvore radnje jer Goran Vesić uništava Beograd”, kazao je Bastać .

Govoreći o havariji magistralnog cevovoda na uglu Karnegijeve i Ulice kraljice Marije, zbog koje potrošači u centru grada nisu imali vodu par dana, Bastać je optužio Vesića da je “potopio deo grada” ali i da “obmanjuje” građane najavom da će im zbog problema izazvanih tim kvarom, biti umanjeni oktobarski račin za vodu za pet odsto.

“Kada se tih pet odsto preračuna, to je 15 dinara po članu domaćinstva. Toliko po Vesiću vredi to što građani u centru četiri dana nisu imali vodu”, naveo je predsednik opštine Stari grad.

Bastać je pokazao i obaveštenje koje je JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” uputilo potrošačima u centru Beograda u kome se između ostalog, optužuje “prethodni gradski režim” jer se nije bavio obnovom vodovodne mreže.

“Zamislite direktora ‘Beogradskog vodovoda i kanalizacije’ koji se bavi politikom, zamislite genijalca koji je posle pet godina shvatio da nešto nije u redu. Sve je to velika obmana Srpske napredne stranke koja na sve načine zloupotrebljava državne resurse”, dodao je Bastać.

Zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić izjavio je da to što su odbornici SzS doneli blato pred gradski parlemant “pokazuje da je njihova jedina politika koju nude blato”.

“Dragan Đilas je poslao poruku da je njegova politika jedno obično blato i da zaista samo to nudi gradjanima Beograda”, rekao je Vesić novinarima u Skupštini grada.

Zamenik gradonačelnika je rekao da Đilas, dok je bio na vlasti, “nije znao da napravi kanalizaciju niti da sredi Slaviju ili bilo šta drugo” i da zato kako je naveo, “niko i ne glasa za njega na izborima”.

Odbornici vladajuće većine negodovali su zbog performansa SzS, ali i negodovao je i opozicioni odbornik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski koji je rekao da ne odobrava to što se desilo pred ulazom u Skupštinu grada i zbog tog stava dobio je aplauz.

Odbornici Srpske napredne stranke su postupak SzS ocenili kao glupost, a politiku kao “blato, silovanje i vešanje”.

Odbornik SNS Nebojša Bakarec tražio je da se blato posuto pred skupštinu upakuje i pošalje na adresu Dragana Đilasa i sedišta Saveza za Srbiju.

Protest je SzS održan uoči početka zasedanja Gradske skupštine, na kojem če odbornici, između ostalog, razmatrati Predlog izmene i dopune generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja.

Na dnevnom redu sednice je, između ostalog, predlog za izgradnju spomenika nekadašnjem predsedniku SAD Vudro Vilsonu zbog čega sednici prisustvuju predstavnici ambasade SAD.

Skupština će odlučivati i o izgradnji kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava.

Na današnjoj sednici odbornici će, između ostalog, razmatrati Predlog izmene i dopune generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja.