Mikser organizacija i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA Srbija) započeli su u septembru novi zajednički projekat pod nazivom „Prostor za tate – Tate na točkovima“ koji se, karavanom kroz Srbiju – Bač, Novi Pazar, Kraljevo, Vrmdžu i Beograd, bavi aktivnostima na teme roditeljstva, rodne ravnopravnosti, edukacije i stvaranja većeg prostora za sve očeve, širenjem pozitivnih poruka o važnosti očinstva i ulogama očeva u aktivnom roditeljstvu, ali i u svakodnevnici odrastanja dece. U okviru ovog projekta organizuju se i online okupljanja “Tate na mreži”, sredom u 18h.  Prva u nizu radionica “Postao sam tata – šta sad?” održana je prošle srede, a večeras nas sa tatama očekuje tema “Moj otac i ja – uloga nasleđa”.

Foto: Miloš Čubrilo

Zajedno sa psihologom i novinarom, autorom serijala “Tata, ti si lud”, Mišom Stojiljkovićem, koji je i vođa radionica, tate razgovaraju o tome kako rodna ravnopravnost unutar porodice stvara ravnopravnije društvo kao i kako rađanje deteta utiče na partnerske odnose, karijere , a i naše identitete. Na večerašnjoj radionici prisećaju se očeva – šta se očekivalo od njih, a šta se očekuje od tata danas? Šta se promenilo u smeni generacija, a koje stvari su ostale iste? Da li još uvek „muškarci ne plaču“? Da li i danas pripisujemo isto značenje frazi „biti muško“?

Ovaj projekat bavi se širenjem pozitivnih poruka o važnosti očinstva i ulogama očeva u aktivnom roditeljstvu, a karavan „Tate na točkovima“, uz radionice sa novinarom, psihologom i autorom serijala „Tata, ti si lud“ Mišom Stojiljkovićem i druženja sa tatama, do sada je obišao Bač, Beograd, Vrmdžu, Novi Pazar i Kraljevo.

“Radionica u Vrmdži, selu podno Rtnja, održana je pod otvorenim nebom i već je to bilo dovoljno inspirativno za sve okupljene očeve, a pogotovo nas koji smo došli iz velikog i zagađenog grada. Kao i na prethodnim radionicama, bilo je veoma zanimljivo i dinamično, a tate iz Vrmdže i Sokobanje govorile su o prednostima, ali i nekim izazovima vaspitavanja dece u selu, odnosno malom gradu. Ipak, i pored ovih razlika, pokazalo se da su neke teme univerzalne za sve tate, bez obzira na to da li žive u velikom gradu ili na selu: kako uskladiti poslovne obaveze i porodični život i provoditi više vremena s decom; podela kućnih poslova; disciplinovanje dece i postavljanje granica; koršćenje digitalnih naprava i sprečavanje zloupotreba”, utisci su Miše Stojiljkovića, vođe radionica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.