Proslavlja se Božić po gregorijanskom kalendaru

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić, praznik Hristovog rođenja.

Širom sveta, u katoličkim crkvama služene su ponoćne mise, a u Beogradu je u Crkvi Blažene Djevice Marije misu predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće danas misu povodom Božića, koji se danas slavi po novom kalendaru, u Crkvi svetog Ante, sa početkom u 10.00.

U božićnoj poslanici, nabiskup Hočevar je poručio da je ovaj praznik  “najcelovitije nadahnuće svima nama, zemaljskim ljudima – nama, ljudima, večnim tražiteljima sreće, ali i večnim gundjalima i večno nezadovoljnim bićima”.

“Ako želimo da budemo srećni, Božić nam najjasnije pokazuje pravac u kojem moramo ići”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Kako je naveo, “rodjenje Sina Božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda, govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nepodeljeno nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete”.

Nadbiskup Hočevar je istakao da kada kažemo da je pred nama slavlje Božića “ne mislimo prvenstveno na kalendar, niti na neki odredjeni plan našeg godišnjeg i životnog ritma”.

“Božić nam govori da se Večnost preselila u baš našu sadašnjost, u trošnu zemaljsku posudu kakvo je naše telesno srce, koje može u sebe primiti i u sebi nositi svu sreću, ljubav i večnost, svu neograničenost i svu najčistiju lepotu Neba, samog Boga”, rekao nadbiskup Hočevar.

On je čestitao praznik “braći i sestrama istočne tradicije: Mir Božiji – Hristos se rodi”.

Hočevar je zahvalio poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju na nedavanoj poseti nadbiskupiji, povodom Božića, napominjući da “puno znači i nadahnjuje nove korake”.

U božićoj čestitki koju mu je uputio, patrijarh Porfirije je naveo da je “Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rodjenjem nagovesti radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božije, a ne carstvo smrti i truleži”.

(Beta)