Proslava Dana pada Bastilje: Makron slavi, svi su tu, samo nema Tereze Mej

0
Foto: Tanjug/AP

Francuska u Parizu proslavlja praznik Dan pada Bastilje, u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u proslavi su se pridružili evropski zvaničnici, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi. Uočljivo je da nema odlazeće britanske premijerke Tereze Mej. Umesto nje, vojnu paradu na Jelisejskim poljima posmatra vicepremijer Dejvid Lajdington.

Tanjug/AP

U Pariz nije stigao ni predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp.

Vojna parada ove godine posvećena je evropskim odbrambenim snagama i saradnji, piše Rojters.

Jednu od najspektakularnijih scena na defileu pred tribinom na kojoj je predsednik Francuske Emanuel Makron priredio je bivši džet-ski šampion Freki Zapata koji je leteo na svom “Flajbord eru”, ledbdećoj kupoli koja mu omogućava manevre kao iz naučnofantastičnih filmova. Mediji tvrde da je izgledao kao leteći vojnik.

Tanjug/AP

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da Zapata u ruci nosi automatsku pušku, što ukazuje da bi ova letelica mogla da bude upotrebljena u arsenalu francuske vojske.

Oko 4.300 vojnika, 200 vozila i preko 100 aviona, neki iz drugih evropskih zemalja, učestvuju u paradi koje su otvorile španske trupe. U paradi učestvuju pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Dan pada Bastilje se obeležava i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Tanjug/AP

Planiran je i veliki koncert kod Ajfelove kule.

U obraćanju francuskom narodu, Makron je rekao da želi da naglasi neopozivu posvećenost konsolidaciji francuske i evropske bezbednosti.

“Od kraja Drugog svetskog rata nikada Evropa nije bila toliko potrebna. Izgradnja evropske odbrane, povezana sa NATO… prioritet je za Francusku. To je tema ove parade”, rekao je Makron.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici.

Tanjug/AP

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja “zajedničke strateške kulture”, biće predstavljene na paradi – Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Tanjug/AP

Nakon parade, Makron će ručati s predsednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.