“Prošla je 21 godina, a nismo čuli – izvini…”: Vulin o NATO-u

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija i dalje očekuje izvinjenje NATO zbog bombardovanja 1999. godine, ocenivši da će ono možda garantovati da se takvo nešto nikada nikome neće ponoviti.

Posle polaganja venaca na spomen-obeležje ispred KBC “Dragiša Mišović” posvećeno pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima poginulim u bombardovanju, Vulin je danas rekao da je Srbija “izabrala da se seća, da pamti, da podseća, ne zato što se nada da će se veliki postideti onoga što su uradili, već da im ne dozvoli da zaborave, nikada i nipošto”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Prošla je 21 godina, a nismo čuli ‘izvini’. Ove ljude niko neće vratiti, ali jedno ljudsko ‘izvini’ možda bi pomoglo da se ovo više nikada ne ponovi. Jedno ljudsko ‘izvini’ možda bi pomoglo da se bar drugima ne desi ono što se desilo nama”, kazao je Vulin.

On je naveo i da “nijedan vojnik, policajac, muškarac, žena ili dete ne zaslužuju da budu ubijeni u slobodnoj zemlji” i dodao da “u slobodnoj zemlji ne postoji legitiman vojni cilj”.

“Pre 21 godinu NATO agresor izvršio je ratni zločin, ubio je sedmoricu gardista i tri pacijenta bolnice “Dr Dragiša Mišović”. Bez odluke Saveta bezbednosti, bilo kog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazumnog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju, ne birajući koga će ubiti”, naveo je Vulin.

Dodao je da su “zauvek prošla” vremena do 2012. godine kada Srbija, kako je rekao, “nije smela da kaže istinu”, navodi se u saopštenju.

“Zato je Srbija izabrala politiku vojne neutralnosti, da nikada ne dozvoli da bude deo bilo kakvog vojnog saveza koji će njoj izdati naredjenje da jednog dana ubija neki mali, slobodan narod. Ono što je činjeno nama, mi nikada nikom drugom nećemo činiti”, kazao je Vulin.

Uz članove delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vence na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“ položili su i predstavnici grada Beograda, porodica nastradalih, i delegacija bolnice, dodaje se u saopštenju.

(Beta)