Proročanstvo Brane Crnčevića i osmeh Boruta Pahora: Analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku

Piše Zoran Panović, programski direktor Demostata

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poučno je s vremena na vreme podsetiti se šta su pisale srpske umne glave kad su bili pred nama nacionalni izazovi. Evo, na primer, književnik Brana Crnčević, i za Vučića možda i bitniji osnivač naprednjaka od Tomislava Nikolića (jer ga ne asocira na lidersko rivalstvo i ustavne pozicije), u popularnoj beogradskoj “Dugi” 1990. u svojim “Zapisima iz crne sveske” pod naslovom “Srpska kapa na srpskoj glavi” piše sledeće: “Srbija je jedina jugoslovenska država koja može i sa Jugoslavijom, i bez nje. Samo bi se Srbija, u slučaju raspada ove sve nakaznije zajednice, našla, i ne bi izgubila, u Evropi.” Da, treba pročitati još jednom i uveriti se u kvalitet procene.

S takvim procenama umnih glava bilo je logično i običnom čoveku u Srbiji da pomisli da će Slovenci, odu li iz Jugoslavije, zaista skapati od gladi. Čak brže nego što će EU sad stradati zbog sankcija uvedenih Putinovoj Rusiji. Braća Bajić su pevali davno i onu lepu “Kopa cura vinograd” (otud ide momak mlad, i tako to), ali kad je krenula histerija nacionalnog buđenja, Bajići jednu divnu pesmu prepevavaju u “Evropsku demokratsku pesmu” i u njoj su se obratili i Milanu Kučanu, sa stihom: “Pitaj ljude, Kučane, čime da se prehrane, na Triglavu neće žito, nek vam seju Tito i Kardelj.”

I ne smemo, posle ovakvih procena i pesama da se mnogo ljutimo na sudbinu, uzdamo u Putinovu specijalnu vojnu operaciju i nadahnjujemo teorijom Samjuela Hantingtona o sukobu civilizacija. Doduše, i Slovenci su podržali tih godina kosovske Albance da im sutra ne bi punili fondove za razvoj nerazvijenih, i da im kao deo EU ne uvedu viznu liberalizaciju. I o svemu tome treba misliti kad su tema Slovenci. Baš o tome sam mislio kad sam 24. aprila ove godine pratio u Ljubljani slovenačke parlamentarne izbore. Parlamentarni u Srbiji bili su 3. aprila. Već 25. maja Robert Golob je bio premijer Slovenije. Srbija zasada ima samo mandatarku a vladu neće dobiti ni do kraja septembra. Tužno.

Ceo tekst Zorana Panovića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. При чему је Зоран сметнуо главну ствар са ума, да у овој Србији, влада уопште није потребна, и да је све то око владе и када ће влада, само један политички циркус у сасвим одређене сврхе. Потпуно је небитно да ли је има, или не, и ко је у њој. Према томе, Зоран уопште није требао да брине, у Србији вакуум власти није постојао ни једног јединог тренутка. Само је много тужније то што Зоран то није спознао.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime