Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science pokazuje da visok nivo štetnih čestica u vazduhu može da poveća šanse za razvoj glaukoma.

Istraživači su analizirali podatke više od 111.000 volontera širom Velike Britanije koji su bili podvrgnuti testovima vida od 2006. do 2010. godine.

Otkrili su da je rizik od glaukoma, vodećeg uzročnika ireverzibilnog gubitka vida, šest odsto veći među onima koji su živeli u područjima gde je veći nivo zagađenja vazduha.

Učesnici ove studije su takođe imali mnogo veću verovatnoću da će imati tanju mrežnjaču, što je jedna od očnih promena koja se javlja kod napredovanja glaukoma.

„Pronašli smo još jedan razlog zbog kojeg zagađenje vazduha treba tretirati kao prioritet za javno zdravlje, i da bi izbegavanje izvora zagađenja vazduha moglo biti korisno za zdravlje očiju, zajedno sa drugim zdravstvenim prednostima“, rekao je autor studije Pol Foster.

„Iako još uvek ne možemo da potvrdimo da je povezanost uzročno-posledična, nadamo se da ćemo nastaviti sa istraživanjem kako bismo utvrdili da li zagađenje vazduha zaista prouzrokuje glaukom. Potrudićemo se da otkrijemo strategije izbegavanja koje bi mogle da pomognu ljudima da smanje izloženost zagađenjima iz vazduha kako bi se ublažili zdravstveni rizici“, dodao je Foster.

Glaukom pogađa više od 60 miliona ljudi širom sveta. On nastaje kada ima previše tečnosti u oku, obično zato što su odvodni kanali zapušeni. To dovodi do povišenog očnog pritiska i oštećena očnog živca koji povezuje oko sa mozgom.

„Većina rizikofaktora za nastanak glaukoma je van naše kontrole, kao što su starenje i genetika. Zagađenje vazduha može da doprinese razvoju glaukoma zbog sužavanja krvnih sudova, što se može povezati za zagađenje vazduha i povećanjem rizika od nastanka srčanih problema. Druga mogućnost je da čestice toksično deluju na nervni sistem doprinoseći nastanku upale“, rekla je prva autorka studije Šeron Čua.

Prethodna istraživanja pokazala su da je stopa glaukoma 50 odsto veća u urbanim nego u ruralnim sredinama, a ova nova otkrića ukazuju na to da zagađenje vazduha može da bude uzrok te razlike.

Zagađenje vazduha takođe je povezano sa povećanim rizikom od nastanka srčanih i plućnih bolesti i stanja mozga poput Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i moždanog udara.

Komentar(1)

  1. Петар
    23. decembra 2019. 12:09

    Какав наслов! Наведите само један разлог због којег загађење не треба третирати?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.