Pronađene stotine grobova domorodačke dece na mestu nekadašnje škole u Kanadi

0
Foto Beta/ (Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

(Beta-AP) – Lideri domorodačkih grupa u Kanadi izjavili su da su istražitelji pronašli stotine neobeleženih grobova na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu, nakon što je prošlog meseca 215 dečjih tela pronadjeno u drugoj školi.

Tela su otkrivena u rezidencijalnoj školi koja je radila od 1899. do 1997. godine, oko 135 kilometara istočno od Redžajne, glavnog grada pokrajine Saskačevan.

Pretraga terena radarom rezultirala je 751 “pogotkom”, što ukazuje da je na tom području sahranjeno najmanje 600 tela, rekao je jedan od domoradčkih lidera Kadmus Delorm.

On je kazao da će pretraga biti nastavljena i da će broj tela biti potvrdjen narednih nedelja.

Delmor je naveo da su grobovi nekada bili obeleženi, ali da je oznake uklonila Rimokatolička crkva, koja je upravljala školom.

Posmrtni ostaci 215 dece, od kojih su neka imala svega tri godine, pronadjeni su prošlog meseca na mestu nekada najveće kanadske škole za domorodačku decu, blizu Kemlupsa u pokrajini Britanska Kolumbija.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je žaljenje zbog tog otkrića i pozvao verske i političke lidere da rasvetle “tu tužnu aferu”.

Papa Franja medjutim nije ponudio izvinjenje koje su tražili domoroci i Vlada Kanade.

Od 19. veka do 1970-ih, više od 150.000 domorodačke dece bilo je primorano da pohadja od hrišćanske škole finansirane od kanadske države. Većinu tih škola vodili su rimokatolički misionari, nastojeći da asimilaciju decu u kanadsko društvo.

Kanadska vlada je priznala da je u školama često bilo fizičkog i seksualnog zlostavljanja i da su učenici prebijani jer su govorili na maternjem jeziku.