Projekat Igraj se sa tatom – Radionice za očeve i decu- Priručnik za radionice za očeve i decu

  0

  Održana finalna radionica – poznati očevi poručuju da svojim primerom i stavovima o roditeljstvu razbijaju predrasude i doprinose kreiranju boljeg društva

  Objavljen praktičan Priručnik za organizovanje radionica za očeve i decu 

  U toku prošle nedelje je finaliziran projekat pod nazivom „Igraj se sa tatom“ koji AFA all for all realizuje kao deo šireg projekta “Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada” koji vodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women Srbija, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade RS, a uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade. Želeći da aktivno doprinese ovoj značajnoj promeni i pomogne kreiranju ravnopravnijeg a samim time i srećnijeg i uspešnijeg društva, AFA organizacija je u proteklih sedam meseci u okviru projekta „Igraj se sa tatom“ organizovala osam panel diskusija na temu značaja ravnopravnog roditeljstva, jednu fokus grupu sa tatama i jednu pilot radionicu sa tatama i decom, a kao rezultat projekta nastao je i Priručnik za organizovanje radionica za očeve i decu.

  Ovaj priručnik će omogućiti da se širom Srbije organizuju radionice tog tipa i da se tako nastavi pozitivna promena društva koja je ovim projektom započeta. Cilj radionica je da se očevi motivišu da se više uključuju u roditeljstvo, da kvalitetnije provode vreme sa svojom decom i da se sa njima bolje povezuju, ali i da se majkama „oslobodi“ određeno vreme za lični i profesionalni razvoj. Krajnji cilj ovog projekta je stvaranje skladnijih porodica u kojima su oba roditelja podjednako uključena u vaspitavanje dece i raspodelu kućnih poslova, a samim tim i u društvene i ekonomske procese.

  Učesnici na AFA „Igraj se sa tatom“ panel diskusijama su bili svojevrsni autoriteti u društvu – direktori kompanija, visoki zvaničnici, javne ličnosti tj. oni na koje ljudi obično žele da se ugledaju. AFA smatra da je to najbolji i najbrži put da se prave promene ustaljenih normi, ali i da se oda neka vrsta priznanja onima koji daju dobar primer drugima. Najatraktivniji panel je bio sa poznatim tatama 19.01.2021. u kom su učestvovali Zoran Kesić – voditelj i autor, Nebojša Dugalić – glumac i profesor, Ivan Miljković – olimpijski šampion i odbojkaški trener i Aleksandar Radojičić – glumac. Zoran Kesić je pričao o tome zašto se on trudi da učestvuje u podizanju dece podjednako kao i njegova žena, Nebojša Dugalić je govorio o značaju ljubavi i truda da se uloži određeni napor da se doprinese kućnim poslovima, Ivan Miljković je kao sportista pričao o važnosti timskog duha i liderstva u porodici, a Aleksandar Radojičić je „rasvetlio“ temu pozitivne diskriminacije žena kao „primarnih“ roditelja u slučaju razvoda. Sve panel diskusije koje je AFA održala u prethodnim mesecima možete pogledati na AFA All for All Youtube kanalu.  

  „Stvaramo bolje društvo u kom svi imaju jednake šanse i u kom su majke i očevi jednako uključeni u roditeljstvo, a u domaćinstvima nema tradicionalnih predrasuda i podela poslova na muške i ženske,“ rekla je povodom uspešnog završetka pomenutog projekta Valentina Čolić Mihajlović, šefica istraživanja i razvoja u AFA all for all.

  U Srbiji i dalje postoji jaka tradicionalno utemeljena podela uloga na muške i ženske – muškarac je tu da obezbeđuje egzistenciju, a žena da brine o porodici i kući. Međutim, postaje sve jasnije da je takva podela rudiment prošlosti. Kako su se društvo i ekonomija menjali, žene su se vremenom sve više uključivale na tržište rada i počinjale da značajno doprinose egzistenciji porodice, ali se njihova uloga i angažovanje, kao stuba porodice i domaćinstva, kod kuće, zbog toga nije promenila niti se angažovanje smanjilo već samo dodatno povećalo. Žene su nastavile da obavljaju i svoje neplaćene i plaćene poslove istovremeno, često bivajući iscrpljene i pod stresom, što se negativno odražava na celu porodicu.

  Danas imamo situaciju da žene u Srbiji obavljaju gotovo tri puta više neplaćenih poslova od muškaraca, a u ruralnim područjima i do pet puta više, istakla je Čolić Mihajlović i dodala da se „možda tek u novonastalim pandemijskim okolnostima prošle godine, kada je pomoć za čuvanje dece ili čišćenje stana gotovo izostala – bake i deke nisu mogle čuvati unuke, vrtići su bili zatvoreni, a školovanje dece prešlo na online model uz veliki angažman roditelja, uglavnom majki, videlo jasnije koliko kućni poslovi „padaju” na žene, te koliko su žene preopterećene ovim poslovima i brigom o deci. Kada su zbog pandemije mnogi roditelji radili od kuće, tatama je tek tada postalo jasno koliki to deo posla njihove supruge inače obavljaju, često prećutno i rutinski, kao da se podrazumeva da su to samo njihove obaveze, „ zaključila je Čolić Mihajlović.

  Podjednako uključivanje očeva u odgajanje dece i uopšteno u brigu o domaćinstvu i porodici, direktno bi doprinelo stvaranju boljeg društva. Brojna istraživanja pokazuju da su društva u kojima su oba roditelja podjednako uključena u stvaranje ekonomske i socijalne vrednosti zapravo najprogresivnija i najsrećnija društva – npr. skandinavska društva. Takođe, deca kod kojih su oba roditelja podjednako uključena u roditeljstvo pokazuju bolje kognitivne, emotivne i socijalne veštine, porodica je srećnija i skladnija, a žene rasterećenije, ispunjenije, i na kraju – i uspešnije.

  AFA organizacija ovim putem želi da se zahvali svim sjajnim ljudima koji svojim primerom i stavovima o roditeljstvu razbijaju predrasude i doprinose kreiranju jednog boljeg društva.

  AFA je globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj profesionalnoj afirmaciji, kao i povezivanju i aktivnom uključivanju u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti.

  Ideja AFA all for all organizacije je da različiti akteri u društvu organizuju radionice za očeve i decu, kako bi se mnoštvom „malih akcija“ širom Srbije polako „rušile“ predrasude i promovisala lepota većeg uključivanja očeva u brigu o deci.

  AFA all for all „Igraj se sa tatom“ Priručnik za radionice za očeve i decu sadrži:

  • Smernice za organizovanje radionica i daje ideje ko sve može organizovati radionice – na primer opštine, kompanije, sportski centri, kafići i restorani, vrtići i škole, šoping centri i bilo koja druga organizacija ili pojedinac koji želi da doprinese promeni  svesti o tradicionalnoj rodnoj podeli porodičnih uloga.
  • Savete za mesto organizovanja radionica – šume, parkovi ili igrališta ukoliko se radionice organizuju napolju ili opštinske prostorije, kulturni centri, sportske dvorane, kompanijske kancelarije i ugostiteljski objekti ukoliko se radionice organizuju unutra.
  • Predloge za nagrade ukoliko su radionice takmičarskog karaktera,  poput različitih popusta, vaučera, karata za bioskop ili pozorište, besplatnih treninga, igračaka i slično.
  • Ideje za radionice: kvizovi u parovima tata-dete, rešavanje logičkih zagonetki, izvođenje magičnih hemijskih eksperimenata, društvene igre, orijentiring u šumi, ekološke akcije ili dekoracija torte za mamu.

  Pilot radionica koju je AFA organizovala je bila u formi kviza gde su se parovi tata-dete takmičili međusobno odgovarajući na pitanja kao što su „Kako se zove simpatija vašeg deteta?“ ili „Kako se zove najbolji prijatelj tvog tate“. Osim što su se dobro zabavili, očevi i deca su na toj radionici bolje upoznali jedni druge, ali i shvatili koliko se dobro (ne) poznaju. Priručnik za organizovanje ovakvih ili sličnih radionica možete pronaći na AFA sajtu, a AFA će takođe poslati priručnik u PDF ili štampanoj verziji organizacijama i kompanijama iz svoje mreže.