Proizvodi sa nikotinom efikasni u borbi protiv pušenja

  0
  Foto: Freepik

  Elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije su sredstvo za odvikavanje od pušenja u Velikoj Britaniji, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje u toj zemlji.

  Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja kao deo terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dve godine imala jednu od najviših stopa uspešnosti u prestanku pušenja, koja se kreće između 59,7 u 2019. godini, odnosno i do 74 odsto tokom prošle godine. Procenjuje se da se u odvikavanju od pušenja čak 27,2 odsto ispitanika opredelilo za elektronske nikotinske proizvode, takozvani vejping.

  “Pretpostavlja se da je koronavirus (COVID-19) uticao na navike u vezi sa pušenjem, ali je još prerano za procenu punog efekta pandemije”, navodi se u ovom nezavisnom izveštaju, koji je sproveo Kraljevski koledž iz Londona.

  Istraživači sa Instituta pokazuju i zabrinutost zbog toga što „ispitanici pogrešno tumače relativni rizik koji nose ovi uređaji u poređenju sa cigaretama koje sagorevaju duvan”. Ovi rezultati pokazuju da percepcija korisnika nije u skladu sa izveštajima stručnjaka iz Velike Britanije i SAD, koji zaključuju da je „upotreba regulisanih proizvoda daleko manje štetna od pušenja cigareta“.

  “Dosadašnja istraživanja pokazuju da je vejping manje štetan od sagorevanja duvana i, kako naglašava ovaj izveštaj, može pomoći ljudima da prestanu da puše. Dugoročna šteta od pušenja je nesporna“– rekla je Mišel Mičel, izvršna direktorka Organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

  “Najbolji izbor koji svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina. Oni koji to ne žele da učine, imaju i treći izbor, a to je da se informišu o manje štetnim alternativama”, rekla je Beti Aleksandra Ješić, lekar opšte medicine.

  Ona je ukazala da postoje brojne studije koje potvrđuju da su duvanski proizvodi koji ne sagorevaju duvan u značajnoj meri manje štetni od cigareta i duvanskog dima koji, pored ugljen monoksida i katrana, sadrži još oko 100 poznatih kancerogenih materija. 

  “Ako znamo da tek svaki deseti pušač uspe da se oslobodi cigareta, lako možemo da vidimo pomak na polju javnog zdravlja u ovoj oblasti. Ipak, neophodno je da ti uređaji budu regulisani pre nego što dospeju na tržište”, rekla je Ješić.

  Ješić napominje da je u Srbiji dostupan samo jedan uređaj koji je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) kategorizovala kao proizvod modifikovanog rizika i potvrdila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja značajno smanjena u odnosu na korišćenje cigareta. 

  Izvor: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/142344-proizvodi-sa-nikotinom-efikasni-u-borbi-protiv-pusenja