“Progres je žrtva političkog nasilja”: Strukturne naprsline u političkom sistemu Srbije – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic

Teško je odoleti iskušenju da se i ovaj tekst započne jednom idejom koja se postepeno pretvara u svojevrsni ceterum censeo: privredni napredak u krajnjoj liniji zavisi ne od činilaca koji su locirani u biću same privrede nego od faktora koji se nalaze daleko izvan nje. Stopa rasta društvenog bruto proizvoda (BDP) – ako se ima u vidu jedino relevantan dugoročniji kontekst – ne zavisi od mase resursa koji se u datom vremenu zateknu u privredi nego od toga šta ljudi i njihove organizacije čine sa tim resursima, tj. na šta ih alociraju i kako ih koriste. A šta će se sa resursima činiti i kako će biti iskorišćeni zavisi od postojećih institucija, što znači od rasporeda funkcija odlučivanja, od prateće motivacione osnove i od informacione strukture koja generiše podatke potrebne za odabir poželjnih alternativa angažovanja i upotrebe resursa.

Privredna istorija sveta puna je primera uspešnog razvoja resursno oskudnih ali institucionalno dobro uređenih zemalja, kao i suprotnih primera gde bogatstvo u resursima nije poslužilo kao osnova dinamičnog razvitka i čak je delovalo kao usporavajući činilac. Tajna ubrzavanja i dugoročne održivosti visokih stopa rasta krije se, dakle, u institucijama, ali se lanac uzročnih spona tu nipošto ne okončava. Svet je pun primera različitih institucionalnih aranžmana i jednako izdiferenciranih rezultata do kojih su doveli, a tokom vremena akumulirana su impresivna saznanja o dinamičkim potencijalima alternativnih institucionalnih poredaka i, posebno, o tome kakva su institucionalna ustrojstva osobito delotvorna na različitim etapama privrednog razvoja.

CEO TEKST PROFESORA LJUBOMIRA MADŽARA OBJAVLJEN JE U NOVOM NEDELJNIKU

***

Nedeljnik u rođendanskom broju donosi čak dva poklona – Knjiga iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Njujork tajms na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 8. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Paji Vuisiću, a potom u narednim brojevima ćete moći da čitate nepoznate priče iz života Dragana Nikolića, Bate Stojkovića, Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is nedeljnik-glumci2-1024x685.jpg