Program Kulturnog centra Beograda u toku sledeće nedelje

0
Foto/Promo

Raznovrstan i bogat program očekuje nas u Kulturnom centru Beograda od 17. do 22. maja. Posetioce očekuju nove izložbe, ekskluzivne filmske projekcije, koncert i predavanje.

Izložba fotografija „Lica Oaze“ sa snimanja filma „Oaza” Ivana Ikića, biće otvorena u ponedeljak 17. maja u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda. Autor fotografija je Audiovizuelni avanturista i tehnološki entuzijasta, Andrija Kovač, koji se kreće između medija filma, fotografije i dizajna.

Izložba nastoji da gledaoce potpunije upozna sa malo poznatim mikrokosmosom Doma za decu i mlade „Sremčica” gde je film sniman, kao i sa ozarenim licima koji ga čine toliko posebnim. Postavka je zamišljena i kao jedinstveni dokument o jednom društveno-umetničkom procesu koji je promenio mnoge živote – kako štićenika Doma „Sremčica“, tako i gostiju. Odabrane fotografije tako predstavljaju iskreni uvid u živote stanovnika u mestu koje je lakše iskusiti kroz prizore nego kroz reči. Izložba će biti otvorena za publiku do 2. juna.

Ekskluzivne projekcije filma „Oaza“ uz prisustvo glumačke i autorske ekipe i razgovor sa publikom realizovaće se od ponedeljka do srede, u terminu od 19 i 30 časova, u Dvorani kulturnog centra Beograda. Film je višestruko nagrađivana, izazovna i autentična ljubavna melodrama posvećena ljudima sa posebnim potrebama. U ranijem terminu, od 17 i 30 sati, u bioskopu će se prikazivati drama „Zemlja nomada“, koja je osvojila tri ovogodišnja Oskara – za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu žensku ulogu. Film prikazuje život starije žene koja usled ekonomske krize napušta grad i kreće na put, istražujući život izvan konvencionalnog društva.

Takođe u ponedeljak, od 20 časova, u Galeriji Artget, održaće se jedan od koncerata u okviru festivala Žene u muzici, koji je posvećen promociji stvaralaštva žena kompozitora, čime će biti nastavljena dugogodišnja saradnja Kulturnog centra Beograda i udruženja Žene u muzici iz Kragujevca.

Mali izložbeni format naziva „Na mala vrata“ predstavlјa još jednu u nizu aktivnosti u okviru Kolekcije Oktobarski salon i podrazumeva izbor jednog umetničkog rada iz pomenute Kolekcije od strane različitih autora,  koji biva privremeno izložen u prostoru Kulturnog centra Beograda i/ili njegovog neposrednog okruženja.  U utorak 18. maja, od 16 sati umetnici Milica Bilanović, Siniša Ilić i Tijana Petrović predstavlјaju tri rada iz Kolekcije Oktobarski salon: Flјaka Haliti, Ja, ti i sve koje znamo (2010-2013), Vlatka Horvat, O oko (2012) i Katarina Zdjelar, Shoum (study) (2010).

Predavanje o foto-blogovima „Image, box & blogs“ održaće u sredu 19. maja u 19 časova u Galeriji Artget mr Jelena Matić, istoričarka i teoretičarka umetnosti/fotografije, stručna saradnica na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, umetnička direktorka Galerije Artget u 2015. godini i aktuelne izložbe „Prolaz / Prelaz“. Predavanje o foto-blogovima fokusirano je na one koji se bave istorijom i teorijom fotografije.

Uz podršku Ambasade Republike Srbije u Parizu, izbor iz programa festivala „Svetski dan(i) poezije 2020: Jezički rezovi“ biće predstavljen u formi video-instalacije u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 19. maja do 19. juna. U pitanju su snimci čitanja poezije pesnikinja Milene Marković i Ognjenke Lakićević, osvetljenih kao rok-zvezde u praznoj galeriji KCB-a Podroom, nalik sceni u nekom od beogradskih klubova, te zagrebačkog sobnog čitanja Marka Tomaša režiranog kao gostovanje na beogradskim ulicama, u izuzetnom prevodu na francuski Chloé Billon (Kloe Bijon), dok režiju video-formata potpisuje Aljoša Dakić.