Proglašen dan žalosti na Šri Lanki

Počeo je pokop stradalih, a lokalci navode da "svaka druga kuća danas nekog sahranjuje"

0
Foto: Tanjug-AP

U Šri Lanki danas je proglašen dan žalosti nakon napada na Uskrs u kojima je stradalo najmanje 321 ljudi, prema poslednjim saopštenjima tamošnjih vlasti, a povređeno najmanje 500.

Bele zastave su okačene na zgradama u čitavom gradu Kolombu, a u 8:30 časova jutros održano je tri minuta ćutanja za odavanje pošte stradalima, piše Gardijan.

Počeo je pokop stradalih, a lokalci navode da “svaka druga kuća danas nekog sahranjuje”.

U Šri Lanki je uvedeno vanredno stanje, a dosad je uhapšeno čak 40 osumnjičenih za napade. Istraga je fokusirana na utvrđivanje da li je lokalna ekstremistička grupa NTJ koja se smatra odgovornom za napade imala “međunarodnu podršku”, saopšteno je iz vlade.

Reč je o novoformiranoj ekstremističkoj organizaciji koja je militantna i propagira islamističku ideologiju, a iako je poznata po antibudističkoj nastrojenosti – ranije je sumnjičena za vandalizam i skrnavljenje budističkih spomenika – nije prethodno bila povezana sa terorizmom.

Smatra se da je malo verovatno da je ova organizacija mogla da samostalno izvede ovako kompleksne i koordinisane napade bez pomoći spolja.

Na Dan žalosti okupljeni ljudi nose sveće i mole se za stradale.

U napadima na Uskrs stradalo je najviše hrišćana, koji čine 7 odsto stanovništva ove zemlje, a ovi napadi smatraju se najvećim krvoprolićem još od završetka građanskog rata u Šri Lanki.

U napadima je stradao i veliki broj stranaca, uključujući četvoro državljana SAD, od kojih je jedno bilo maloletno dete, troje Holanđana, osmoro Britanaca, dvoje Indijaca, dvoje Australijanaca, ali i državljani Turske, Francuske, Japana i Portugala. Svet je obišla vest da je u napadima poginulo dvoje dece poznatog danskog milijardera.

Interpol je saopštio da je poslao ljude u Šri Lanku kako bi pomogli u istrazi.

Više o napadima u Šri Lanki, pročitajte ovde.