Profesorka Marija Bogdanović: “Stručnost se osporava u svim sferama života, jer živimo u ‘zlatnom dobu’…”

1
Foto: Printscreen N1

Opoziciono nastrojeni glasači koji ne znaju kome da daju svoj glas, druga su po veličini politička grupacija u Srbiji. To su glasači koji su jasno opredeljeni protiv aktuelne vlasti, ali ne znaju kome bi od opozicije dali svoj glas. Sudeći po poslednjem istraživanju Nove srpske političke misli (NSPM), njih ukupno ima 19,2 odsto.

Isto istraživanje je pokazalo da najveće poverenje glasača ima Aleksandar Vučić kome bi glas dalo 44,4 odsto građana. Odmah iza nedefinisane opozicije, najveće poverenje glasača ima Savez za Srbiju (SZS) za koji se izjasnilo 14,5 odsto anketiranih.

Na pitanje o neopredeljenim glasačima koji su jasno za opoziciju, ali ne znaju za koga konkretno, Marija Bogdanović kaže da njihovo opredeljenje ipak zahteva uvid u širi kontekst i situaciju u kojoj se nalazimo.

“Kakva je danas situacija u našem društvu? Na jednoj strani, suočeni smo sa zatvorenošću medija sa nacionalnom frekvencijom, osim za vladajuću, samohvalisavu koaliciju, koja se građanima obraća uvredljivim rečnikom, čak i ljutitim glasom, koji se potom prenosi u skupštinske klupe a proces kloniranja se nezadrživo nastavlja. Takmiče se ko će biti veći poltron, što kod većine ljudi koji to gledaju izaziva mučninu i gađenje… To se teško podnosi. Zagađivanje javne scene prate isto toliko vulgarni rijaliti programi. Narod u Srbiji je podeljen, Srbi na Kosovu su podeljeni. Pritom smo suočeni sa svakodnevnim kršenjem Ustava i osnovnih ljudskih prava i sloboda, propadanjem institucija, svakodnevnim zastrašivanjem građana ratnom retorikom. Suočeni smo sa realnom ekonomskom bedom ogromnog broja građana, nezaposlenošću, odlaskom stručnjaka i mladih iz zemlje, brojnim štrajkovima svih slojeva društva, svakodnevnim brutalnim nasiljem nad neistomišljenicima, sa zataškavanjem raznih afera onih na vlasti… Stručnost se osporava u svim sferama života: u ekonomiji, jer ‘živimo u zlatnom dobu’. U nauci, jer plagijati u nauci su stvar političke ocene – najboljeg studenta Pravnog fakulteta – a ne naučne javnosti. U poštovanju ustavnosti i sprovođenja zakona nisu kompetentne sudije Ustavnog suda, Apelacionog suda, profesori Pravnog fakulteta, već njihov, preučeni, najbolji student. Za urbanističko uređenje grada nisu kompetentni ni Akademija arhitekture, ni njihovi istaknuti članovi, već gradonačelnik i njegov zamenik, koji u svom neznanju, zanosu i apsolutnoj poslušnosti, i ne primećuju da ispred sebe imaju već potpuno razoren glavni grad. Živimo u vremenu straha i neizvesnosti, režima koji se vrti u krug iz kog ne ume da izađe. Kompas je izgubljen”, kaže profesorka Bogdanović za aktuelni broj Nedeljnika.

U aktuelnom broju Nedeljnika koji je na kioscima čitajte o podvlačenju crte posle šest meseci protesta: Šta je (u) Srbiji danas opozicija

Dragan Đilas: Vučić je čovek koji maše praznoj ulici 

Bane Trifunović: Zašto sam se povukao sa protesta

Analiza Zorana Panovića: Ni Borisa nije pobedio “naprednjački Majić”, već Toma

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

  1. Александар Вучић ће довољно да поживи у држави коју је у самој њеној суштини срозао до детаља, својом страначком и буразерском кадровском “политиком”. Никад више нестручњака није било на најважнијим позицијама, почев од саме Владе, министарстава, важних институција у државној и локалној управи, јавним предузећима, медијима. И за све то Вучић не може да буде амнестиран. Урушавање државног система представља највеће кривично дело водећих људи било које земље.

Comments are closed.