U samo godinu dana Univerzitet u Beogradu spustio se za više od sto mesta na prestižnoj Šangajskoj listi svetskih visokoobrazovnih institucija. Prošle godine bio je na 302. poziciji, a ove se nalazi između 401. i 500. Takav pad za predstavnike beogradskog univerziteta nije alarmantan, dok za pojedine članove akademske zajednice jeste.

Rektorka Ivanka Popović smatra da se ne može govoriti o neuspehu.

„Smatram i dalje da je naša pozicija u top 500 izvanredan uspeh za jedan univerzitet koji dolazi iz zemlje koja ima ograničene mogućnosti da finansira nauku, istraživanja i uopšte visoko obrazovanje… Mi smo najavili da ćemo zbog određenih parametara koje ove godine ne možemo da ispunimo skliznuti na Šangajskoj listi, samo nismo znali za koliko će to biti“, podsetila je rektorka.

Nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović rekla je za N1 da je plasman za ovu godinu opomena za srpske univerzitete, nastavnike i nadležno ministarstvo, jer se radi o ugledu cele zemlje.

Na pitanje kako rangiranje na spomenutoj listi može da se odrazi na studente, Bogdanović objašnjava: „To je ipak znak da tu postoji obrazovanje koje je na visokom nivou, i naravno, onda ih to, kako da kažem, motiviše da što više rade i da učine nešto od svoje karijere, od svojih ambicija, da ih ispune“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.