Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu poslali su otvoreno pismo građanima zbog izjava narodnog poslanika Marka Atlagića. Prenosimo pismo u celosti:

U nastupu nedostojnom jednog narodnog poslanika, na skupštinskom zasedanju od 3. jula, Marko Atlagić, pripadnik predsednikove univerzitetske elite, nastavio je svoju seriju napada na pojedine profesore Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Po njemu, zbog svojih naučnih i političkih stavova, profesorka Dubravka Stojanović, spada „u red najvećih falsifikatora“.

Takođe je izrazio uverenje da bi, posebno zbog njenog stava prema pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, profesorka Stojanović „trebalo da završi u buvari, to jest zatvoru“. Ni to nije bilo dovoljno, pa je dodao „a da ne kažem po zakoniku Knjaza Miloša kako bi završila.“

Sasvim je jasno da je mislio na Kazneni zakonik za Kneževinu Srbiju iz 1860., glava 9. „izdajnik otečestva kazniće se smrću.“

Istovremeno je za docenta Jova Bakića rekao da je „najobičniji govnar Bila Klintona, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.“

Njegova ideja da nekom svom budućem studentu zada master rad na temu „Uloga Filozofskog fakulteta u Beogradu u stvaranju i reprodukovanju kulta neznanja, intelektualnog prostakluka i diletantizma…“, jasno govori o kakvom profilu političara je ovde reč.

U svom pokušaju da na profesionalno neprihvatljiv način unizi društveni dignitet naučnih radnika i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu ovaj narodni poslanik je samo demonstrirao nedostatak elementarnog moralnog dostojanstva i vaspitanja.

U svakoj normalnoj državi bi ovakvom narodnom poslaniku bio oduzet poslanički imunitet i bila podignuta optužnica za govor mržnje i pretnje smrću.

To se, naravno, neće desiti jer je on samo slika i prilika ove vlasti koja tendenciozno i uporno gura društvo u sukob širokih razmera. Od mržnje se srce steže, a širi se u borbi za slobodu. Od ove borbe nećemo odustati.

Podsetimo, u novom Nedeljniku objavljen je tekst „Veliki prezir: Sezona lova na intelektualce“.

Komentar(1)

  1. deki
    5. jula 2019. 00:00

    Mene je sramota sto nam je predsednik ovakav prostak. A ne moze on, ovakav kakav je, da se okruzi gospodom. Ovaj bezbojac je samo njegova losa kopija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.