Profesor vašingtonskog univerziteta “Džon Hopkins”: “Beograd postaje autokratski saveznik autokratije…”

1
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Profesor vašingtonskog univerziteta “Džons Hopkins” Danijel Server rekao je da sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrednosti i da time “Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije”.

Server je to izjavio za Glas Amerike (Voice of America – VoA) komentarišući posetu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Rusiji.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dve države, ukazano je da su Vulin i ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev govorili i o takozvanim obojenim revolucijama, preneo je VoA.

“Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta. Uspešne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške”, rekao je Server.

Stručnjak je upozorio da najizraženije posledice svega što se dešava snose građani Srbije koji su, kako kaže, sputani u slobodnom izražavanju.

“Vašington i Brisel do sada nisu želeli da deluju usled bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Belorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta, koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti”, zaključio je Server.

Prethodni vikend u Srbiji su bili protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je viđena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primetno i odsustvo policije tamo gde su se dešavali napadi na učesnike protesta, navodi Glas Amerike i dodaje da su novi protesti zakazani za sutra.

1 KOMENTAR

  1. Делује невероватно да је и ово професор нечега, и негде. САД су не само савезник, већ творац, инспиратор и подршка, опет не само аутократским, већ најмрачнијим диктаторским и екстремистичким режимима на овој планети. Ако се само неслободне државе боје “обојених” револуција, чега се онда поплашио “петлић” Макрон ? Од “жутих прслука” ? Да, у Србији влада клептократска аутократија, и то јесте унутрашњи пролбем, али њена спољнополитичка оријентација ће бити и мора да буде само она која следи њене интересе. Не може четврт века чекања нечега бити доминантна одредница спољне политике, насупрот реалним и тренутним потребама народа и земље. Да, лепо је то, постоји опредељење, али све мање издржава пробу времена. Поготово у таквим тренуцима као што је недавна енергетска криза.

Comments are closed.