Profesor sa Oksforda: “Prvi uslov je da vakcina ne bude štetna, pa tek onda da štiti od koronavirusa”

1
Foto: Profimedia

Profesor molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Oksfordu Kristijan Ramadan izjavio je da se on lično neće vakcinisati nijednom vakcinom koja ne prođe sve faze kliničkih ispitivanja, kao i da je teško prognozirati koja će vakcina na kraju biti delotvorna i efikasna.

”Ni rusku ni kinesku niti oksfordsku, ja lično ne bih odobrio niti bi se vakcionisao time. Trenutno je devet kandidata prošlo prve dve faze i pokazale se relativno sigurnim”, rekao je hrvatski stručnjak, a prenosi portal Nova.rs.

“Vakcine koje su došle do faze 3 su relativno sigurne. S vakcinom na Oksfordu je bio mali problem jer smo imali jednu neželjenu pojavu kod jednog volontera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na deset hiljada, ako se pojavi jedna neželjena pojava i ako se to projektuje na celo čovečanstvo, to može biti problem. Mislim da je dobro kod oksfordske vakcine da se sve radi transparentno i da se može doći do svih podataka”, dodao je Ramadan.

Ističe kako je cilj da se napravi vakcina koja prvenstveno neće biti štetna, a drugi cilj je da zaštiti čovečanstvo od koronavirusa.

“Pretklinička istraživanja na različitim životinjama su se relativno pokazala dobra. Publikovani su naučni radovi koji imaju recenzije naučne zajednice. Vakcina treba da stvori imunitet koji bi štitio od virusa. To je glavna svrha vakcine – da se zarazna bolest ne može širiti dalje”, rekao je.


Prema nekim osnovnim epidemiološkim parametrima, ističe hrvatski naučnik, 60 do 70 odsto čovečanstva trebalo bi da bude vakcinisano kako bi se bolest zaustavila.

Ramadan kaže da se za sada želi da spreči ova pandemija kako bi ljudi krenuli dalje i ističe da je starija populacija najugroženija i mora se vakcinisati.

“Vakcine su bazirane su na različitim tehnologijama i to je dobro. Mi ne znamo koja če pokazati najbolje rezultate. Može se dogoditi da će nekoliko njih biti super uspešne. Može se dogoditi da jedna vakcina bude pogodnija za starije ljude, druga za mlađe ljude, ali prvi uslov je da bude sigurno za sve”, odgovara Ramadan.

Ramadan napominje kako je vakcina tu, ali kako sad treba dobro oceniti da na dobrovoljcima nema štetnog uticaja. “Cilj je cele naučne zajednice da se radi s vladama različitih država. Najvažnije je da se cela svetska ekonomija oporavi”, ističe.

Ja bih prvenstveno poručio ako vakcina ne bude štetna da se prvo vakcinišu najugroženije grupe”, rekao je Ramadan.

On je izjavio i da ne može da zna kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa.

“Teško je prognozirati, pošto sam naučnik, uvek se osvrćem na neke podatke. Sigurno će doći do drugog talasa, tako da se treba pripremiti za jesen i zimu”, rekao je hrvatski naučnik.

Ramadan smatra kako je koronavirus ušao u ljudsku populaciju i da će ga možda biti nemoguće iskoreniti.

“Pandemija HIV traje već 30 godina, ali smo pronašli lekove i možemo ga lečiti. Koronavirus je ušao u populaciju i biće dugo među nama “, rekao je Ramadan.

Misli da smo iz ove pandemije puno naučili.

“Dugo nismo bili izloženi ovakvoj jednoj velikoj pandemiji. Danas je vrlo lako preneti virus sa jednog kraja sveta na drugi u roku par sati. Da je možda Kina na vreme reagovala na virus, da su možda njihove vlasti odmah napravile lockdown to se možda moglo smanjiti”, zaključio je oksfordski naučnik.

1 KOMENTAR

  1. Apsolutno se slazem sa njegovim nacinom razmisljanja.
    Prvenstveno da ne bude stetna, jer ako je stetna, cemu zastuta od korone?!

Comments are closed.