Profesor sa Harvarda proglašen krivim za skrivanje veza u slučaju sa kineskim programom regrutacije stranih naučnika

0
(Beta/AP Photo/Charles Krupa, File)

Profesor Univerziteta Harvard optužen za skrivanje veza u vezi sa kineskim programom zapošljavanja proglašen je krivim po svim tačkama optužbe, prenosi Gardijan.

Čarls Liber, bivši predsednik Harvardovog odeljenja za hemiju i hemijsku biologiju, izjasnio se da nije kriv po dve tačke za podnošenje lažnih poreskih prijava, dve tačke za davanje lažnih izjava i dve tačke za nepodnošenje izveštaja za račun u stranoj banci, u Kini.

Porota je većala oko dva sata i 45 minuta pre nego što je objavila presudu nakon pet dana svedočenja u saveznom sudu u Bostonu.

Liberov branilac Mark Mukasi je tvrdio da tužiocima nedostaju dokazi o optužbama. On je tvrdio da istražitelji nisu vodili nikakvu evidenciju o svojim intervjuima sa Liberom pre njegovog hapšenja.

Takođe je tvrdio da tužioci neće moći da dokažu da je Liber postupio „svesno i namerno, ili da je dao bilo kakvu lažnu izjavu”..

Mukasi je naglasio da Liber nije optužen za ilegalni prenos bilo koje tehnologije ili intelektualne svojine u Kinu.

Tužioci su tvrdili da je Liber, koji je uhapšen u januaru, svesno skrivao svoju umešanost u kineski program koji je osmišljen da regrutuje ljude sa znanjem o stranoj tehnologiji i intelektualnoj svojini, kako bi zaštitio svoju karijeru i reputaciju.

“Liber je negirao svoju umešanost tokom istrage američkih vlasti, uključujući i Nacionalni institut za zdravlje, koji mu je obezbedio milione dolara za finansiranje istraživanja”, rekli su tužioci.

Liber je takođe sakrio svoje prihode od kineskog programa, uključujući 50.000 dolara mesečno sa Tehnološkog univerziteta u Vuhanu, 158.000 dolara troškova života i više od 1,5 miliona dolara grantova.

U zamenu, kažu, Liber je pristao da objavljuje članke, organizuje međunarodne konferencije i aplicira za patente u ime kineskog univerziteta.

Slučaj je među najistaknutijim slučajevima u u američkom Ministarstvu pravde, koji dolazi iz takozvane „Kineske inicijative“.

Istraga o navodnom kineskom mešanju u intelektualnu svojinu Sjedinjenih Država u javnosti je često kritikovana zbog “štete koja je naneta akademskim istraživanjima” i “predstavljanja rasnog profilisanja kineskih istraživača”.

Stotine članova fakulteta na Stenfordu, Jejlu, Berkliju, Prinstonu, Templu i drugim istaknutim univerzitetima potpisali su protestna pisma američkom državnom tužiocu Meriku Garlandu, u kojima ga pozivaju da prekine inicijativu.

Akademici kažu da taj napor kompromituje konkurentnost nacije u istraživanju i tehnologiji, i da je imao zastrašujući efekat na regrutovanje stranih naučnika. U pismima se takođe žali da su istrage nesrazmerno ciljale istraživače kineskog porekla.

Liber je na plaćenom administrativnom odsustvu sa Harvarda otkako je uhapšen u januaru 2020.