Profesor Ratko Marković: Ustav nedorečen. Da li se zabrana okupljanja odnosi i na skupštinu?

2
Foto: Printscreen Youtube

Profesor ustavnog prava u penziji Ratko Marković rekao je za Danas da sadašnja pravna situacija nije toliko jednostvna i da Ustav sam sebi protivreči u pojedinim članovima.

“Specifičnost situacije u kojoj se nalazimo je da je skupština raspuštena pre nego što je proglašeno vanredno stanje. Može se tumačiti da je ona u tehničkom mandatu, ali moguće je to čitati i kao da nije u mogućnosti da se sastane.

Dodatnu konfuziju unosi i član 106 Ustava koji kaže da se Narodna skupština sastaje bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanredng stanja”, rekao je Marković.

On naglašava da Uredba o merama tokom vanrednog stanja praktično suspenduje određena ustavna prava, pa napominje da bi i zabrana okupljanja većeg broja ljudi na jednom mestu takođe mogla da posluži kao izgovor da se ignoriše skupština.

2 KOMENTARA

  1. Skupstina bira vladu. Vlada je odgovorna parlamentu. Vlada kao izvrsna vlast donosi uredbu kojom zabrani sastajanje skupstine (organa koji je nju izabrao i kojem je odgovorna). To svaki student prava sa polozenim ustavnim pravom zna da ne moze nikako, iz prostog razloga jer je moguca zloupotreba. Hipoteticki po ovom sada sto se desilo, ako bi jedna stranka izgubila vecinu u parlamentu, a predsednik drzave, predsednik narodne skupstine i premijer, su na strani vlade, mogli bi da proglase vanredno stanje (uz sve mere koje idu uz vanredno stanje).

  2. Koga boli uvo za to sada?
    Neka rešavaju ove probleme sada, a kada sve prodje rešiće se i problemi oko Ustava i Zakona.
    Nemoj sada da se bavimo stvarima koje nisu primarne.

Comments are closed.