Nakon godina ćutanja mnoge žene u Hrvatskoj i okolnim zemljama progovaraju o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju tokom karijere. Na zagrebačkim fakultetima sve je više prijava bivših i sadašnjih studentkinja koje iznose optužbe protiv svojih profesora

Profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gomerčić pomogao je bivšim studentkinjama s njegovog fakulteta koje su optužile jednog njegovog kolegu i u njihovo ime protiv njega podneo prijavu.

“Ima puno i konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari”, rekao je Gomerčić, prenosi Indeks.

Naveo je i primer nedavanja potpisa kako bi studentkinja više puta dolazila kod profesora.

“Očigledno je da se hrpa studenata izuzetno neugodno osećala u njegovom društvu. Verujem da je tim studentkinjama to bio pakao”, rekao je Gomerčić.

Dodao je kako on sam nije znao, ali da je velika većina studenata znala i bila svesna, a očigledno i ljudi koji su bili blizu tog profesora.

“Bilo je očigledno prijava, službenih ili neslužbenih, i znalo se za tu atmosferu”, rekao je Gomerčić dodavši da mu je neshvatljivo da se ništa nije ranije preduzelo.

Docentkinja s Akademije: Imamo 26 prijava

Docentkinja s Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu Jasna Žmak istakla je kako je dekanka videvši da se deo prijava odnosi na njihov fakultet odlučila da otvori kanal za prijavu i pozove ih da prijave takve slučajeve.

“Danas imamo 26 prijava”, rekla je Žmak. Dodala je da su kontaktirali kancelariju pravobraniteljice koji će im funkcionisati kao neka vrsta pravne pomoći. Sprovodiće i interne disciplinske postupke za one optužene profesore koji i dalje rade na fakultetu.

“Važno je da se dogodila ova jedna šira mobilizacija gde je mnogo žena odlučilo da počne da govori o tome i mislim da je ovo tek početak jedne priče koja će još dugo trajati”, poručila je Žmak.

Zastara za 10 godina

Advokatica Višnja Drenški Lasan istakla je da, što se tiče kaznenog postupka, anonimnost prijava može predstavljati veliku prepreku za kazneni progon osumnjičenih osoba jer žrtve moraju dati svoj pristanak da bi takav postupak mogao biti pokrenut.

“Rok je tri meseca za davanje takvog pristanka za progon, i to od trenutka kada je delo počinjeno u odnosu na trenutak saznanja ko je ta osoba počinitelja”, rekla je.

Drenški Lasan navela je i kako je za ovo kazneno delo kazna dve godine, a zastareva za deset godina.

Psiholog iz Ženske sobe Marijana Senjak rekla je kako se nasilje odvija u tajnosti, što je još jedan faktor koji pridonosi tome da žrtve osećaju sram i krivicu, pa teško istupaju i osobama od poverenja i javno.

“Drugo, kao i većina društava, mi smo i dalje patrijarhalno društvo gde se žena smatra vlasništvom muškarca i gde on polaže pravo na nju, i gde se obrasci koji su naučeni u nekim ranijim decenijama takođe zadržavaju i na neki način, u nekim konzervativnim trendovima, i ponavljaju u savremenom društvu”, rekla je Senjak.ž

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.