Profesor Miodrag Zec: “Ovde je juriš na kazan. Na kraju ćeš ga prevrnuti, neće imati šta da se zagrabi…”

Nedostaje nam polemika - kažete mi smo rasli četiri odsto, a da vidimo šta je raslo. Cene krompira ne mogu tebe odvesi u rast. Nije isto kilo krompira i kilo ajfona

0
Foto Nedeljnik

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec izjavio je za N1 da se svuda u svetu političari bave propagandom i hvale svoje ekonomske rezultate, ali da je ono što Srbiji nedostaja javnost, odnosno tumačenje nezavisnih stručnjaka.

Profesor Zec je istakao da nije prirodno što u Srbiji ne postoji javna rasprava, niti sloboda medija da nezavisni stručnjaci nešto kažu, već se mnoge stvari interpretiraju kao da je čaša poluprazna ili polupuna.

“Srbiji fali javnost, profesionalna i opšta, koja treba da poslaže sve te argumente (…) Svaka ekonomska činjenica je višeznačna stvar, kao u medicini. Onda treba znati čitati taj izveštaj (…) Da imate javnost i polemiku – kažete mi smo rasli četiri odsto, a da vidimo šta je raslo! Cene krompira ne mogu tebe odvesi u rast. Nije isto kilo krompira i kilo ajfona”, prenosi N1 njegove reči.

U prirodi svih političara na svetu je, kaže profesor Zec, da se bave propagandom, a cilj svake vlasti je da vlada što duže.

“I DOnald Tramp bi voleo da vlada 7.000 godina, ali ti imaš napravljen sistem koji ima prirodno čišćenje”, naveo je.

Zec je objasnio da postoje dva ekonomska modela: jedan je da se konstituiše mogućnost da građani, rešavajući svoja pitanja, doprinose opštem cilju, a drugi je sistem preraspodele postojećih resursa, koji je Srbiji blizak.

“Ovde se državni budžet odavno shvata kao džeparac – ideš okolo sa kasicom prasicom, daj ovome, daj onome, i onda se svađamo mi međusobono (…) Ovde je juriš na kazan, i na kraju ćeš ga prevrnuti, jer neće ništa ostati da se zagrabi”, upozorio je on.