Profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izjavio je na RTS da bi jedna od mera protiv zagađenja vazduha u Srbiji mogla da bude privremeno gašenje industrija.

On je, gostujući u emisiji „Četvrtkom u 9“, podsetio da se ovakva mera primenjivala i ranije u Srbiji.

„Lokalna samouprava je nekada imala veoma dobru saradnju sa industrijom. Kada bi došli ovakvi vremenski uslovi, a zagađenje raslo, zaustvaljan je rad fabrika na dan, dva, tri, pet… To je nešto što se, najnormlanije, radilo i u Zapadnoj Evropi“, rekao je profesor Jovović.

Na pitanje da li bi i šta bi građani mogli da urade sa svojim grejanjem kako bi ono emitovalo manje zagađujućih materija, s obzirom na to da su i individualna ložišta označena kao glavni zagađivači, profesor je rekao da bi građani mogli da lože peći onim za šta su one predviđene, ali da je važno i da se na tržištu nađu peći koje su prošle sve provere i standarde.

„Jer ne možete ljudima narediti da imaju pojedinačne filtere, to se nigde i ne radi. Ljudi treba da lože drvo ili ugalj za koje su peći predviđene, a nikako otpadne materijale, ne zbog dašanjeg zagađenja, već zato što će apsolutno izazvati katastrofu sami sebi, kada otpad gori na otvorenom“, rekao je on.

Profesor Aleksandar Jovović je istakao da je cena zdrvalja jako visoka, odnosno da sve studije pokazuju da, kako je rekao, zdravlje drastično skuplje košta zemlje, nego ulaganje u životnu sredinu.

Komentara

 1. Nenad
  17. januara 2020. 14:00

  Kakav debilizam!Da li se neko setio da proveri i istraži stručno slučaj ili se sve svodi na rekla-kazala,kafanske priče i nagađanja?Ovoliko zagađenje gde smog i dim prekrivaju pejzaž postoji samo u siromšnim zemljama poput naše gde se još uvek u 21.veku loži na drva i ugalj i to natutnji na 30 stepeni!Kakav saobražaj i fabrike?Pa mala Holandija ima 5000 kilometara autoputeva a gde su ostali putevi,13 miliona vozila na putu i preko 17 miliona stanovnika,i takvu industriju da to ne možemo ni da zamislimo.Samo Roterdamska luka je dugačka 50 kilometara i široka 15 a luka ne znači samo brodići nego na desetine ogromnih rafinerija,brodogradilišta,opasnih fabrika,hiljade industrijskih postrojenja kakva nismo ni videli itd!Ali se greju na plin zadnjih 100 godina!!!

 2. Laza
  17. januara 2020. 22:15

  Beograd ima mnogo manje fabrika nego pre 30 godina, a 3 puta je vise zagadjen. Dakle nije do fabrika.

 3. Pedja
  18. januara 2020. 08:46

  Profa je prolupao, nek mi nabroji 3 fabrike u Beogradu da rade i da imaju svoje kotlarnice ili šta god!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.