(Beta) – Profesor Radmilo Janković iz Кliničkog centra u Nišu rekao je da će vakcinacija protiv koronavirusa krenuti u najvećoj mogućoj magnitudi u januaru i da ćemo polako priču o koroni staviti „ad akta“.

Janković je rekao jutros za RTS da se nada „da ćemo 1. januara imati sve lepše vesti“.

On je, kako je preneto na sajtu RTS, izjavio je da je Niš proveo noć relativno miro, a dežuralo je više od 20 anesteziolaga. Jedna ekipa je bila dežurna u Urgentnom centru, druga je bila u crvenoj zoni, a treća u Кruševcu.

„Stiče se utisak da je situacija malo mirnija. Bilo je manje posla nego proteklih godina, i što se tiče Urgentnog centra i nekih povređivanja, koja su uobičajena za takva slavlja za ovu priliku, imamo manje kovid pozitivnih pacijenata, manje na respiratoru, manje u intenzivnoj nezi, ali je bilo prijema iz Leskovca i Negotina“, rekao je Janković.

On je dodao da ako se po jutru dan poznaje ima nade da će biti bolje.

„Nadamo se da ono što je zatvorilo priču u 2020. a to je priča da ćemo krenuti sa vakcinacijom – da će u svojoj najvećoj mogućoj magnitudi krenuti već u januaru i da polako priču o koroni stavimo ad akta“, naveo  je Janković.

Prema njegovim rečima, bilo je za očekivati da kako mi napadnemo virus, on će napraviti otpornost, svoju modifikaciju, i bilo je očekivano da će se taj modifikovani soj virusa pojaviti kao što se pojavio u Velikoj Britaniji i sada gotovo svim evropskim zemljama.

„Prvi preliminirani podaci, mada nema naučnih dokaza, ukazuju da pored toga što je virus virulentniji, što se brže prenosi, nije patogeniji, ne izaziva teže kliničke slike, a sve vakcine su efikasne, odnosno trebalo bi da budu i pretiv tog soja virusa“, zaključio je Janković.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-novogodisnji-dvobroj-nedeljnika-br-468-469/

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.