Profesor Đorđije Šaranović, specijalista radiologije: Zašto je veštačka inteligencija najpouzdanija u ranoj dijagnostici COVID-19?

  0

  Promene na plućima mogu se pojaviti i pre nego što je RT-PCR test pozitivan, a najnovija svetska iskustva od početka pandemije do danas pokazuju da je rezultat negativan kod 26 odsto pacijenata koji imaju zarazu. Stručnjaci ukazuju da je u otkrivanju početnih promena, skener najpouzdanija metoda. Njegova pouzdanost ide do 98 odsto u odnosu na klasičan rendgenski snimak. Osim toga, postojanje najsavremenijeg dijagnostičkog aparata kao što je Low-dose CT skener omogućava smanjivanje količine zračenja na najmanju moguću meru kojom se ne ugrožava zdravlje pacijenta.

  Prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije, subspecijalista interventne radiologije i načelnik dijagnostičkog centra Opšte bolnice MediGroup, objašnjava zbog čega je skener pluća prvi izbor za pregled.

  „Jedna od primarnih stvari u lečenju osoba inficiranih korona virusom je otkrivanje promena na plućima u ranom stadijumu, kada je i uspešnost lečenja najveća. Otkrivanje ovih promena može se postići jedino blagovremenim snimanjem klasičnim rendgenskim načinom, ultrazvukom ili CT pregledom (skener). Kod svih pacijenata kod kojih se posumnja iz bilo  kog  razloga (epidemiloški podaci ili klinička slika), da su zaraženi COVID-19 virusom i imaju neki od znakova akutne respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, itd.) treba uraditi skener pluća, kao prvu i najsenzitivniju metodu po učinjenom pregledu lekara specijaliste pulmologije ili neke druge specijalnosti“, objašnjava profesor Šaranović i dodaje da se snimanjem skenerom vide svi delovi  pluća kao i sve  strukture  grudnog koša jasnije nego na rendgen snimku.

  Pacijentima koji sumnjaju na COVID-19 na raspolaganju je poseban program za veštačku inteligenciju RADLogics koji omogućava obradu snimaka dobijenih na skeneru.

  „Ovaj oblik veštačke inteligencije, koji primenjujemo u našem sistemu objektivno, bez ljudske subjektivnosti, precizno i sigurno otkriva promene u plućima karakteristične za COVID-19  infekciju i pre pozitivnog testa. Program određuje lokalizaciju promena u plućima i količinu zahvaćenog parenhima“, kaže prof. Šaranović.

  Po evropskim preporukama, rendgen i ultrazvuk pluća su manje pouzdane radiološke metode od CT-a za otkrivanje ranih promena. Rendgen snimanje i ultrazvuk koriste se uglavnom za pacijente u intenzivnim jedinicama koji nisu prikladni (iz bilo kog razloga) za CT pregled.

  Profesor Šaranović ističe da je odluka o tome koja će se metoda primeniti za snimanje ovakvih pacijenata ostavljena kliničkom timu, a zavisiće od stanja pacijenta, znanja i stručnosti radiologa.