Prodavnice na severu KiM od danas ponovo rade: Nestašica hrane i lekova u KBC Kosovska Mitrovica

0
Foto Tanjug

Posle dvodnevnog protesta upozorenja, danas će u sve četiri opštine na severu Kosmeta – Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, biti otvorene veletrgovine, prodavnice sa osnovnim životnim namirnicama i mešovitom robom, radiće apoteke, ugostiteljski objekti i benzinske pumpe.

Odluku o ponovnom otvaranju radnji donelo je Udruženje privrednika na sinoćnjem sastanku u Zvečanu a nakon toga su objavili saopštenje u kome navode da je „protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu KiM”.

„Pošto je ovo protest upozorenja, radnje će biti zatvarene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da shvati dramatičnost situacije i da reaguje pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka”, piše u saopštenju koje je Udruženja privrednika na severu Kosmeta, prenosi Politika.

Zbog rigoroznih kontrola pogranične kosovske policije i aktiviranja operativnog plana„čelični prsten” jedan kosovski policajac je pre dve nedelje pucao na kombi vozilo sa srbijanskim registarskim tablicama u opštini Leposavić. Protiv policajca, inače Srbina, vodi se postupak pred prištinskim policijskim inspektoratom, a od tada, nijedno vozilo koje je dopremalo robu preko„alternativnih pravaca” nije išlo put Raške ili Novog Pazara. Inače, nijedna privatna trgovinska radnja, kao ni ugostiteljski objekti, apoteke, benzinske pumpe, pa čak ni taksisti, na severu Kosmeta ni juče nisu radili. Veletrgovine, prodavnice, dućani, kiosci, danima su bez robe, tačnije bez osnovnih životnih namirnica. U Kliničkom-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je kritična zbog nestašice hrane i lekova, kaže za Politiku direktor KBC-a Milan Ivanović.

“Zbog restrikcije benzina, u zdravstvene ustanove u centralnu Srbiju jedan sanitet vozi po dva pacijenta. Ponestaje nam i lekova u bolnici, a pri kraju smo sa fiziološkim rastvorom”, kaže Ivanović. Dodaje da je hleba i malo mleka juče bilo za najteže pacijente, novorođenčad i porodilje, ali i hrane za obolele od šećerne bolesti, koji su na posebnom režimu. Rekao je i da je zabeležen manji broj pacijenata iz Leposavića i Zubinog Potoka, budući da se zbog zatvorenih benzinskih pumpi, ali i zato što ne rade ni taksisti, „retko ko iz ove dve opštine usudio da krene put Mitrovice”.

Direktor KBC-a u Mitrovici pita „gde  su Svetska zdravstvena organizacija, Lekari bez granica i Crveni krst”: „Gde su te famozne organizacije koje kažu da su na strani bolesnih, gladnih, nemoćnih? Niko nijednu reč osude da uputi Prištini, međunarodnoj zajednici, ili da nas pozove da pita treba li nam pomoć”.