Prodato najskuplje bure viskija u istoriji: “Pruža osećaj utehe koji je teško opisati rečima”

0
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Bure izuzetno retke marke viskija prodato je za 16 miliona funti privatnom kolekcionaru iz Azije, čime je oboren svetski rekord.

Procenjuje se da je viski star 47 godina, a prethodni rekord postavljen je u aprilu ove godine i iznosio je “samo” milion funti.

Poznat kao “Bure broj tri”, viski je proizveden destileriji Ardbeg koja se nalazi na škotskom ostrvu Islej i koja je se proizvodnjom viskija bavi 207 godina.

Cena prodate bačve dvostruko je nadmašila procenjenu vrednost same destilerije, koja je promenila vlasnika 1997. godine.

Tomas Moradpur, predsednik i izvršni direktor Glenmorgandžija – podružnice grupe luksuzne robe koja je vlasnik destilerije – rekao je da je bure postalo “izvor ponosa čitave lokalne zajednice”, prenosi Gardijan.

On je dodao da su lokalni stanovnici bili svedoci strmoglavog pada destilerije, koja je ipak uspela da se spasi potpune propasti, a sada proizvodi “neke od najtraženijih viskija na svetu”.

Svaka od 88 boca su procenjene na oko 36.000 funti. One će biti izvlačene iz bureta u sledećih pet godina i dostavljane kupcu

Ekspert za viski i kritičar Čarls Meklin rekao je da je prodaja bureta za 16 miliona funti “neverovatan deo istorije tečnosti”, dodajući da su faktori koji utiču na popularnost viskija “retkost, ukus i raznolikost”.

“Kolekcionari vole viski zbog njegove istorije i porekla”, rekao je on.

Bil Lumsden, direktor kreativnog tima i tima koji se bavi destilovanjem u Ardbegu rekao je da je “samo dva ili tri puta u karijeri probao viski sličnog kvaliteta”.

“Postoji nešto toliko emotivno i utešno kod ovog viskija što je teško opisati rečima”, rekao je Lumsden.

On je dodao da je u skladištu destilarije ostalo veoma malo viskija iz 70-ih godina prošlog veka, s obzirom na to da je većina sadržaja iz tog perioda iskorišćena za različite mešavine.