Prodate tri ambasade: Šta će biti s imovinom na Petoj aveniji?

0
Ilustracija Pete avenije: Profimedia

Početkom meseca u Beogradu je održan sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ. Sastanak je nakon više od sedam godina završen konkretnim odlukama. Srbiji pripali objekti u Frankfurtu, Ženevi, rezidencija u Harareu, javlja RTS.

“Kada je reč o Frankfurtu, sedamdesetih godina je potpisan sporazum o doživotnom izdržavanju vlasnice, baka je živela do ove godine, mi smo to uredno plaćali. Mi to nismo odmah nasledili kada je umrla i sada smo morali da dobijemo odluku sukcesora da je to naše”, ispričao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović za RTS.

Identifikovana su dva objekta u Draču i Tirani. Trenutno se tamo, kaže Odalović, vodi spor sa Albanijom, ali je nesporno da pripadaju Srbiji. Tri objekta su već prodata i oko 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije, istakao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dalje će se raditi na rešavanju pitanja rezidencije u Njujorku na Petoj aveniji, čije održavanje mnogo košta. Takođe, nerešeno je ostalo i pitanje objekta u Bernu.

“To su dva najteža pitanja, prodaja dva objekta koja imaju veliku vrednost, 40 miliona za Njujork i desetak miliona za Bern. To je za nas veliki teret. Mi držimo komplekse u kojima imamo po 2.500 kvadrata, a imamo malo ljudi, a ne možemo da investiramo jer nisu naši”, naglašava Odalović.

Tokom sastanka komiteta utvrđeno je da nama nikad nisu pripadali objekti u Kanberi i Tunisu, već su upisani sa neproverenim imovinsko-pravnim statusom. Takođe, dodaje Odalović, u našem vlasništvu nisu ni objekti u Kopenhagenu i Varšavi.

“Dobili smo notu da moramo da napustimo i objekat u Adis Abebi, jer objekat nije naš, ali smo sa dva neka sastanka uspeli to da zaustavimo”, naveo je Odalović.

Kada je reč o objektu u Braziliji, generalni sekretar MSP-a dodaje da će se izvršiti fizička podela.

“Srbiji je pripao centralni deo rezidencije i oko hektar zemljišta. Dalje će se deliti i objekti u Nju Delhiju, Moskvi, koja je posebna zbog razmene zemljišta, imamo dva moguća modela”, naglasio je Odalović.

Izvršena je podela objekta u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je objekat u Atini podeljen sa Severnom Makedonijom.

“Moramo da rešimo pitanja u Africi i Aziji, jer tamo sukcesori ne pokazuju interesovanje, U svakom slučaju i na tome radimo zajedno. Nadamo se da će u Beogradu biti sledeći sastanak. Mislim da sada imamo šanse da ovo rešimo u neko dogledno vreme”, naveo je Odalović.