Prodajom 33 umetničkih dela na humanitarnoj aukciji slika u Teatru Vuk u Beogradu, Fondacija “Dositej 1925”, u prisustvu princeze Jelisavete Karađorđević, osnivača fondacije, umetnika, kolekcionara i poštovalaca umetnosti, otpočela je svoj humanitarni rad. Prikupljena sredstva biće usmerena u projekte Svratišta i projekte fondacije čiji su ciljevi u skladu sa prosvetiteljstvom i humanističkim vrednostima velikog Dositeja Obradovića.

Svoja umetnička dela doniralo je 40 umetnika i tako uzelo učešće u ovoj humanitarnoj aukciji. Izloženi i prodati radovi izvedeni su u različitim tehnikama i stilovima, od realizma do apstraknog slikarstva, a ono što ih sve povezuje jeste zajednička misija da pomognu razvoju boljeg obrazovanja i kritičkog mišljenja kod dece i mladih.

“Osnovni ciljevi Fondacije “Dositej 1925” su unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, povezivanje prosvetnih radnika i učenika na međunarodnom planu, podsticanje dece i mladih da učestvuju u dodatnim obrazovnim programima, razvoj kritičkog mišljenja, kao i podsticanje na naučni i umetnički rad” , istakao je Bora Đorđević i zahvalio se umetnicima koji su donirali svoja dela.

Jedan od kupaca umetničnog dela, Milan Marković, ukazao je na važnost organizacije ovakvih događaja – “Naša dužnost je da pomognemo našoj deci i omogućimo im bolje uslove za obrazovanje, razvoj i kvalitetan život. To je posebno bitno u današnjem trenutku, kada se svet ubrzano menja i kada od toga zavisi budućnost naše nacije. Iz tog razloga značaj ovog dešavanja prevazilazi humanost, te ima i patriotsku dimenziju. Pozivam sve ljude dobre volje da se pridruže ovakvim i sličnim akcijama koje doprinose da stvorimo bolje društvo i zadržimo naredna pokoljenja na ovom divnom mestu”.

Delom sredstava koja su prikupljena aktivnostima Fondacije “Dositej 1925” biće podržani projekti Svratišta, dok će ostatak sredstava biti usmeren u ciljeve za koje se Fondacija “Dositej 1925” zalaže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.