“Proces vakcinacije u Srbiji veoma ugrožen…”

1
Foto: Printscreen Youtube

“Što je više inficiranih, veća je opasnost od zaražavanja korona virusom i razvijanja bolesti, a takve ljude ne možete vakcinisati – i zato je proces vakcinacije u Srbiji veoma ugrožen”, rekao je infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš, i naglasio da je najvažnije da se smanji broj zaraženih i preminulih.

Pelemiš je ocenio da je proces vakcinacije krenuo fantastično, i poručio da to moramo iskoristiti.

„Moramo i insistirati na tome da su vakcine bezbedne, ali i objašnjavati građanima da nema leka bez neželjenog dejstva“, naglasio je Pelemiš, i pozvao građane da se vakcinišu protiv kovida, prenosi Danas.

Upozorio je da moramo smanjiti broj umrlih i broj bolesnika u jedinicama intenzivne nege.

„Jedan od razloga za toliki broj teških slučajeva bolesti je samolečenje, pa nepravilno lečenje, zatim to što pacijenti ovu bolest ne shvataju ozbiljno, a utiče i pojava novih sojeva virusa, mada se ne zna koliko utiču na smrtnost“, naglasio je Pelemiš.

Ocenio je da je trebalo ranije pooštriti zaštitne mere, i da bi to svakako smanjilo koncentraciju virusa, kontakte i širenje infekcije.

Smatra, ipak, da pet dana oštrijih mera ne može da donese epohalan rezultat, ali može da doprinese smanjenju širenja virusa.

„U naprednom periodu videćemo kako će se kretati širenje infekcije, iako svi kritikuju, šta god da uradimo“, rekao je Pelemiš, i osvrnuo se na tvrdnje da rastu broja zaraženih doprinosi britanski soj virusa.

„Građanima ne treba da bude važno koji je soj u pitanju – zaštine mere su iste: maske, distanca, higijena ruku, izbegavanje kontakata i okupljanja“, poručio je Pelemiš.

Prema njegovom mišljenju, treba sprovoditi mnogo više testiranja, među odraslima a pogotovo među decom, a preporučuje da se obrati pažnja i na testiranje na granicama.

1 KOMENTAR

  1. Molim vas da, uz duzno postovanje, profesora Pelemisa pokrenete resavanja problema revakcinisanih koji se nakon puta u inostransto i ulaska u zemlju ne mogu osloniti na potvrdu o revakcinaciji jer granicni organi RS nemaju uputstvo sta raditi.Oni traze PCR test.Zasto se ljudi ne vakcinisu jer nemaju nikakvih benefita od vakcine.I dalje moraju nositi maske, biti zatvoreni, raditi testiranja itd.Mislim da Krizni stab postupa u skladu sa vicom o Muji koji je selo prskao nekom tecnosti protiv krokodila koji jedu decu pa su u selu uveli obavezno prskanje celog sela da bi zastitili decu od krokodila u Bosni.Krizni stab je sacinjen od 3 dela, Vladin deo, neki jadni lekari koji lece obolele i aktiviste SZO epidemiologe.Ja licno nemam poverenja u njih jer ne govore medicinskim recnikom, ne daju dijalog o bolesti i ne zalazu se za medicinska istrazivanja i obudukce tela preminulih od kovida.Predlazem da se svi upute na poligrafsko ispitivanje o njihovoj umesanosti u stvaranje panike u Srbiji.Njihov jedini uspeh je sto sto uklonili profesora Nestorovica i duge doktore koji su skloni nauci i razgovoru o cinjenicama.

Comments are closed.